Ključ: Krajiški samojedi osvajaju nagrade na svim takmičenjima

Od svih pasa, najviše voli sibirske samojede, a prvog je kupio prije pet godina. Trenutno ima pet pasa, a odlučio je da se bavi uzgojem samojeda.

Prvi novac

– Svoje prve zarađene novce uložio sam upravo u ovu rasnu pasminu. Isprva sam mislio samo da kupim sebi jedno štene, uopće i ne razmišljajući o uzgoju ove vrste. Uvidjevši da u našem okruženju nema mužjaka za parenje, odlučio sam, nakon ženke Lee, kupiti štene Tobyja i tu je otprilike početak cijele priče – ističe Osmanović.

Nakon završetka studija u Sarajevu prije godinu, odlučio se ozbiljno posvetiti kinologiji pa se učlanio u Kinološki savez.

– Poslije toga sam nabavio top ženku po imenu Dr. Wolf Hey Baby Boo, čiji je otac šampion sedam, a majka tri države. Tada i počinju moji profesionalni koraci u kinologiji. Sada imam 5 pasa i to tri samojeda, američku akitu i čau-čau. U posljednjoj godini obišao sam mnogo izložbi, kako u BiH tako i inozemstvu – dodaje Osmanović.

Do sada je uspješno izveo šest legla samojeda, koje je prodao ljubiteljima pasa. Naglašava da kupac dobiva svu potrebnu papirologiju o porijeklu psa.

Njegova legla su jedna od najkvalitetnijih, a njegovi psi su izlagani na mnogim izložbama i dobivali su najbolje ocjene.

Zahvaljujući predanom radu i velikoj ljubavi prema psima, ovaj mladić iz Ključa do sada je osvojio mnogo nagrada.

Novi planovi

– Na kojem god smo takmičenju učestvovali osvojili smo neku nagradu. Izdvojio bih jednu meni veoma dragu, a to je s izložbe pasa u Splitu, gdje je učestvovalo blizu 6.000 pasa. Tu je ženka Dr. Wolf Hey Baby Boo bila druga u svojoj kategoriji, čime se ponosim. Što se tiče budućih planova, trenutno sam u procesu otvaranja svoje uzgajivačke kuće – kaže na kraju Osmanović.

Nastup u Lajpcigu

Osmanović ove godine sa svojim psima planira nastupiti na svjetskoj izložbi pasa u Njemačkoj, u Lajpcigu.

– Tamo želim pokazati da se i u BiH uzgajaju kvalitetni samojedi – kaže on.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se