Ključ: Općinska vlast kreditom kupuje mir, a vodi nas u nemir

Navodi da se pri tome u obrazloženju od nekoliko rečenica ističe da se budžet Općine našao u situaciji u kojoj nisu izbalansirani vremenski tokovi priliva i odliva sredstava iz budžeta, pa je cilj kredita redovno izmirivanje obaveza korisnicima budžeta Općine Ključ.

– Konkretnije rečeno, Općina Ključ troši puno više novca nego što ima. Još u februaru mjesecu Povjereništvo SDA Ključ je upozoravalo da Prijedlog budžeta za 2017. godinu nije realan i ostvariv, te smo zbog toga uskratili podršku usvajanju ovog dokumenta. Međutim, nismo očekivali da će se naše najave potvrditi samo četiri mjeseca kasnije. S obzirom na to da kreditna zaduženja za servisiranje redovnih, tekućih obaveza nisu poželjna, pozivamo općinskog načelnika da povuče ovu tačku sa dnevnog reda i dozvoli široj javnosti, prije svega onima koji pune općinski budžet, privrednicima, ali i nevladinom sektoru, političkim strankama da ozbiljnije razmotre novonastalu situaciju i da zajedničkim snagama pokušamo iznaći adekvatno rješenje koje Općinu Ključ neće voditi dodatnim finansijskim opterećenjima i zaduženjima – piše u saopćenju.

Dalje se navodi da “u ovom trenutku bi se ovim kreditom evidentan budžetski deficit savladao, međutim, dugoročno gledano, ovakvim potezom tonemo u još veću dubiozu kad su u pitanju javne finansije naše Općine“.

– Krediti za infrastrukturu, podršku zapošljavanju i bilo koje druge razvojne projekte koji će potaknuti razvoj Općine Ključ u bilo kom segmentu su čak i poželjni i nisu ništa neobično u lokalnim zajednicama, ali krediti za isplatu plaća su zabrinjavajući i moramo se zapitati šta nas čeka za godinu. Stranka demokratske akcije u punom kapacitetu stoji na raspolaganju Općinskom načelniku i spremni smo dati podršku svim rješenjima koja će donijeti stabilnost u funkcioniranju Općine. Građani Općine Ključ ne smiju biti taoci politika koje se temelje na zapošljavanju na teret budžeta Općine Ključ i time nas dovode u vrlo nezavidan položaj. Građani su na posljednjim izborima birali svoje predstavnike u općinskom vijeću, a ne uposlenike općine, javnih ustanova i preduzeća. Nadamo se da će općinska vlast još jednom ozbiljno razmisliti o ovom potezu i zajedno sa svima pronaći sretnije rješenje za novonastalu situaciju – zaključuje se u saopćenju.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se