26.3 C
Bihać
Ponedjeljak, 27 Septembra, 2021

Ključni simptom koji pokazuje da li imate COVID-19

Ako ste bili bolesni u posljednjih osam mjeseci, vjerojatno ste se pitali imate li možda Covid-19. Svaki miris, kašalj ili osip mogu biti zabrinjavajući. Koronavirus može biti koban i za vas i za one oko vas pa ako sumnjate da ste se zarazili, poželjno je da se čim prije testirate.

Međutim, postoji jedan simptom koji većina pacijenata s koronavirusom ima, a jedno istraživanje navodi da je to siguran pokazatelj da imate koronavirus. Riječ je o gubitku mirisa ili okusa.

– U pitanju je čudni simptom koji se ne javlja kod većine drugih bolesti, kazao je Tim Spector, profesor genetske epidemiologije na King’s College London i vodeći autor studije.

Istraživači su koristili podatke oko 18 000 sudionika koji su testirani na SARS-CoV-2 kako bi razumjeli koji su simptomi najčešći kod onih koji su imali pozitivan test na Covid-19. Otkrili su da je većina testiranih prijavilo gubitak okusa i mirisa, oko 65 posto, te da je najpredvidljivija skupina simptoma gubitak mirisa i okusa, umor, trajni kašalj i gubitak apetita.

Istraživači su potom primijenili svoj model na više od 800.000 sudionika studije koji nisu bili testirani i utvrdili su da je njih oko 140.000 vjerojatno zaraženo virusom.

11 simptoma Covid-19
Podaci su prikupljeni iz aplikacije u kojoj su korisnici sami prijavili svoje simptome. Znanstvenici se nadaju kako će takve aplikacije olakšati praćenje korona virusa. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) na službenoj listi simptoma navodi i gubitak mirisa ili okusa. Osim tog, navedeno je 11 simptoma koji se pojavljuju kod osoba koja su oboljele od COVID-19, a CDC navodi da ako imate dva ili više njih postoji velika šansa da ste zaraženi virusom.

Službeni popis simptoma uključuje vrućicu, kašalj, nedostatak zraka ili otežano disanje, umor, bolove u mišićima ili tijelu, glavobolju, gubitak okusa ili mirisa, grlobolju, začepljenje ili curenje nosa, mučninu ili povraćanje te proljev.

Ako imate neke od ovih simptoma trebali biste kontaktirati liječnika koji će vas uputiti što dalje trebate učiniti, navodi Eat this.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se