Ko bi rekao: Nemilosrdni diktatori su ovo jeli

Svjetski diktatori poput Kim Jong-ila, Adolfa Hitlera i Josifa Staljina poznati su po svojoj nemilosrdnosti, ali i po tome što su imali neobičan ukus za hranu, koju su im svakodnevno pripremali njihovi lični kuhari.

Victoria Clark i Melissa Scott objavile su knjigu Večere diktatora: Vodič za loš ukus za zabavljanje tirana (Dictators’ Dinners: A Bad Taste Guide to Entertaining Tyrants) u kojoj su opisale jela koja su se svjetskim diktatorima služila bez obzira na to gdje su se nalazili.

Sjevernokorejski pokojni diktator Kim Jong-Il volio je supu od ajkulinog peraja i psećeg mesa. Vjerovao je da mu ta jela jačaju imunitet i potenciju. Njegova jela pripremao je tim žena koje su brinule i o tome da zrna pirinča, koja mu se služe, budu jednake veličine, oblika i boje.

Adolf Hitler je bio vegetarijanac i do kraja života je jeo samo pire-krompir i supu. Vjerovao je da će dijeta bez mesa ublažiti njegovu hroničnu stomačnu nadutost i zatvor. Također je imao tim od 15 ljudi koji bi prije njega probali svako jelo. Hitler je bio paranoičan i bojao se da mu neko ne otruje hranu.

Josif Staljin je volio tradicionalnu gruzijsku kuhinju koja uključuje dosta luka, oraha, šljiva, narandži i vina. Jedan od njegovih ličnih kuhara bio je deda Vladimira Putina Spiridon Putin. Staljin je uživao u višesatnim večerama u okviru kojih se služio niz jela i mnogo vina.

Benito Musolini je volio luk i francusku hranu. Luk je volio da jede sirov s uljem i svježim sokom od limuna. Za francusku hranu je govorio da je neprocjenjiva. Za razliku od drugih diktatora, volio je da jede kod kuće sa svojom porodicom. Svi su morali već da sjede za stolom kada bi on došao. Sa suprugom je imao petoro dJece.

Vojni diktator i nekadašnji predsjednik Ugande Idi Amin Dada jeo je 40 pomorandži dnevno i uživao je u pohovanoj piletini dok je bio u egzilu u Saudijskoj Arabiji. Volio je pečenu jaretinu, manioku i hljeb. Pomorandže je jeo jer je vjerovao da su prirodna vijagra. Postojale su i spekulacije da je kanibal. Kada su u pitanju obroci, pridržavao se „britanskog rasporeda“ i redovno je uživao u poslijepodnevnom čaju.

Nekadašnji vođa Kambodže Pol Pot volio je gulaš od kobre, meso od divlje svinje i ostale divljači, svježe voće, rakiju i kinesko vino. Uživao je u luksuznim jelima, dok su zemljoradnici smjeli da jedu samo supu od pirinča.

Bivši predsjednik Rumunije Nikolaje Čaušesku je volio vegetarijanske lazanje s jajima i salate. Najdraža mu je bila salata od paradajza, luka i sira, uz biftek. Hranu, koju su mu služili na zvaničnim događajima, bi bacao na pod i gurao što dalje od sebe jer nije bila poredana onako kako bi on želio.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se