Ko na Balkanu najviše “fejsbuči”, ko na stolu drži najviše mobitela

Prema službenim podacima statističkih zavoda zemalja bivše Jugoslavije, broj korisnika interneta i društvenih mreža iz godine u godinu stalno raste.

Prema broju korisnika interneta prednjači Kosovo. U zemlji koja nije službeno priznata u UN-u, zbog čega donedavno nije imala ni vlastiti pozivni broj, mobilni ili fiksni internet koristi čak 81 posto stanovništva.

Slijede zemlje članice Evropske unije – Hrvatska sa 75 posto i Slovenija sa 73 posto. U Makedoniji 70 posto stanovništva ima internetski priključak, u Bosni i Hercegovini 69 posto, a posljednje su Srbija i Crna Gora sa 65 posto. Usporedbe radi, prosjek u Evropskoj uniji je 76 posto.

Crnogorci su, gledano u procentima, već godinama svjetski prvaci po korištenju mobitela. U toj zemlji je aktivno oko 1,1 milion SIM kartica, više nego što ta zemlja ukupno ima stanovnika. Gledano u procentima, mobitele koristi 161 posto Crnogoraca.

U Hrvatskoj i Makedoniji također ima više mobitela nego stanovnika i koristi ih 113 posto ljudi, a u Sloveniji i Srbiji 108 posto. Na Kosovu mobitele koristi 94 posto stanovnika, a u Bosni i Hercegovini 90 posto.

Crnogorci su procentualno i najbrojniji korisnici društvenih mreža pa tako ova zemlja ima 56 posto aktivnih korisnika, dok Facebook koristi 69 posto populacije. Iznad evropskog prosjeka od 49 posto su i Makedonci sa 53 posto te Kosovo sa 51 posto.

Hrvatska je ispod evropskog prosjeka sa 47 posto, Slovenija sa 46 posto te Bosna i Hercegovina sa 45 posto. Na dnu je Srbija sa 39 posto aktivnih korisnika društvenih mreža, prenio je telecompaper.com, specijalizirani portal za istraživanje svjetskog telekomunikacijskog tržišta.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se