Naslovnica BiH / EU Koje su političke grupacije dobile najviše glasova u Evropskom parlamentu

Koje su političke grupacije dobile najviše glasova u Evropskom parlamentu

0
Klub zastupnika Evropske narodne stranke (kršćanski demokrati) dobio je 178 zastupničkih mjesta. Riječ je, pak, o gubitku određenog broja mjesta, jer su do sada imali 216.

Klub zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu sada ima 152, a pu ranijem mandatu su imali 185,

Evropski konzervativci i reformisti također su pali na 61 zastupničko mjesto, i to sa 77 koliko su imali. Klub zastupnika Saveza liberala i demokrata za Evropu porastao je na 108 zastupnika, sa 69.

Konfederalni klub zastupnika Ujedinjene evropske ljevice i Nordijske zelene ljevice je pao na 39 zastupnika sa 52 koliko su imali. Klub pzastupnika Zelenih/Evropskog slobodnog saveza sada ima 67, a prie su imali 52 zastupnika. Klub zastupnika Evrope slobode i demokratije porastao je sa 42 na 53 zastupnička mjesta,

Klub zastupnika Evrope nacija i sloboda također sada ima 55 zastupnika, dok je prije imao 36, a Nezavisni zastupnici sada imaju tek 7 mjesta, dok su ranije imali 20.

Inače, nijedna od tradicionalnih stranaka ne može da ima većinu u Parlamentu, pa su potvrdile spremnost da sarađuju sa bliskim partijama kako bi se radilo za dobrobit Evrope.

Predstavnici Narodnjaka i Socijaldemokrata su potvrdili spremnost da zajedno sarađuju i uključe i liberale u pronalazak programa za narednih pet godina.

Predstavnik Narodnjaka Martin Weber, koji je i kandidat za predsjednika Evropske komisije iz ove grupacije je potvrdio da oni neće ni u kom slučaju sarađivati ni sa ekstremnom ljevicom niti desnicom.