Naslovnica BIHAĆ Kolaps u krajiškom zdravstvu: Akutelna vlast ljekare stavila po strani, kasni isplata...

Kolaps u krajiškom zdravstvu: Akutelna vlast ljekare stavila po strani, kasni isplata plaća

0

PIŠE: KRAJINA.BA

Sindikat doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona nalazi se u generalnom štrajku već mjesec dana.

Krajiški ljekari tražili su povećanje plaće, obećano kolektivnim ugovorom. Protestirali su, organizirali i protestne šetnje, ali reakcije nije bilo.

VEZANE VIJESTI:

Vlast i pojedini ljekari Krajišnike tjeraju u smrt

Krajiški doktori i štrajk Dio II: Skupocjena vozila, kuće i vikendice iz propalog zdravstva u Krajini

Osim što nisu dobili povećanje plata, ljekari će kako stvari stoje do daljnjeg ostati bez bilo kakvih primanja kad je u pitanju isplata iz  Zavod zdravstvenog osiguranja.

Vlada Unsko-sanskog kantona imenovala je novog v.d. direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja, kojeg Opštinski sud u Bihaću nije htio upisati u registar jer za potrebnu funkciju nije ispunjavao uslove.

Zbog proceduralnih grešaka Ministarstva zdravstva i Vlade USK, svi zaposlenim u zdravstvenim ustanovama obustavljena je isplata plata.

Bitno je napomenuti da je Zavod zdravstvenog osiguranja sebi regularno isplatio platu i pokazao da je zdravstvene ustanove u Krajini stavio po strani.

Zbog bahatih pojedinaca zaposlenih u Kantonalnoj bolnici i domovima zdravlja javnost je krajiškim ljekarima okrenula leđa. Osim javnosti, kako za sada stvari stoje i njihovog poslodavca ne zanimaju problemi u zdravstvenim ustanovama.

Mnogo je poštenih medicinskih sestara (tehničara) i drugog nemedicinskog kadra koji pošteno zarađuje plaću, a ispaštaju zbog sukoba na relaciji (Doktori-Vlada USK).

I jedni i drugi se liječe u Zagrebu i inostranim ustanovama, porodice im žive i uživaju daleko od Bihaća i Krajine, a oni između sebe se natječu ko može više izdržati.

Do tada naš obični čovjek stoji u redu i čeka.

Čeka i čeka..

 

 

Loading...