Kome će građani dati povjerenje u oktobru?

Država Bosna i Hercegovina treba napraviti kompletnu analizu i identifikovati šta je uzrok ovakvom stanju u Bosni i Hercegovini, jer ne postoji kolektivna odgovornost. Za bolju inventuru treba napraviti inventuru prošlosti.

Ko i šta su nam nudili od 1990. godine, imali smo jaku industriju u svakom segment. Gdje su Unis, Šipad, RMK Zenica, Brastvo Travnik, Energoinvest, Famos, Hidrogradnja, Vranica, Bosna i još stotine privrednih subjekata. Neko mora snositi odgovornost za uništeno.

Ostaju nam zaposleni u javnom sektoru, penzioneri sa minimalnim primanjima od 350 KM, uposleni sa minimalnom plaćom od 450 KM i socialni slučajevi po svim osnovama. Državi je najveći uspjeh uvođenje akciza, svakodnevna kreditna zaduženja, kao i uvođenje nameta i poreza. Sa minimalnom plaćom i penziom mi to ne možemo.

Političari se bore za pozicije i plaću veću od 5.000 KM.

Odgovore trebaju dati političari koji su postavili svoje kadrove na menadžerske funkcije u državnim kompanijama, koje iz dana u dan padaju u dubiozu. Zato ih treba pozvati da podnesu izvještaj o obećanom i urađenom.

Ako možete dati garanciju da će minimalna penzija biti 600 KM, minimalna neto plaća biti 1.000 KM, maximalni porez na plaću 30%, da poslanička plaćaneće prelaziti prosječnu platu u državi, da će biti besplatno socialno osiguranje, socialno zbrinjavanje nemoćnih lica, besplatno školovanje, da se uvede monitoring na nova zaduženja i kredite.

Prednost moramo dati javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, apsolutno stimulisati investicije. Ovo je minimum koji moraju da obećaju i ispune oni koji su sposobni da obnašaju odgovorne funkcije u zakonodovanoj i izvršnoj vlasti.

Bogato društvo se ne može praviti od siromašnih ljudi. Moja poruka biračima je “ne biraju oni vas nego vi birate njih”. Do vas je koji birate, jer narod zaslužuje vlast kakvu je izabrao“, navodi Mehmed Polimac, generalni direktor međunarodne konsultantske kuće Polimac Company.