23.6 C
Bihać
Srijeda, 16 Juna, 2021

Komercijalni PCR test je jeftiniji u javnim ustanovama, ali samo pet njih u FBiH nudi ovu uslugu

Iako su komercijalni PCR testovi u Federaciji BiH odnedavno jeftiniji, građani u pojedinim dijelovima zemlje se žale jer ovu uslugu i dalje plaćaju po višim cijenama. Odgovor se krije u tome što brojne javne zdravstvene ustanove ne rade komercijalna testiranja.

Nakon što smo kontaktirali sve akreditovane javne zdravstvene ustanove u FBiH koje su ovlaštene za PCR testiranja, saznajemo da njih ukupno pet nudi ovu uslugu.

Ipak, primjećujemo da su prisutna, takoreći, uslovljavanja građana kada je riječ o dobijanju rezultata testa. Pojedine javne ustanove imaju formiranu jednu cijenu za test koji daje rezultate isti dan, a drugu cijenu za rezultate testa drugog dana. Zanimljivo je pak da nijedna javna ustanova u Kantonu Sarajevo ne radi komercijalne PCR testove, čime su građani primorani plaćati ovu uslugu u privatnim klinikama.

Naime, Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH je na sjednici održanoj 4. decembra donio Odluku o izmjeni Tarife zdravstvenih usluga u Federaciji BiH. Time je cijena komercijalnih PCR testova na koronavirus snižena na 96 KM (uzimanje brisa 8 KM + postupak testiranja 40 KM + potrošni materijal 48 KM). Uz PDV od 17 posto ta cijena iznosi oko 112 KM.

“S obzirom na to da se uzimanje brisa i proces analize može vršiti u različitim zdravstvenim ustanovama, naprimjer bris se uzima u Domu zdravlja, a analiza se vrši u kliničkom centru, u tom slučaju svaka zdravstvena ustanova naplaćuje svoj dio, a ukupna cijena je 96 KM. Ova cijena je obvezujuća za sve javne zdravstvene ustanove u Federaciji BiH, kada je riječ o komercijalnom testu. Što se tiče privatnih zdravstvenih ustanova, one nisu u nadležnosti zavoda, te cijene njihovih usluga ne možemo komentirati”, kazali su nam iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Cijene u javnim ustanovama FBiH

Nakon što smo kontaktirali sve akreditovane javne zdravstvene ustanove koje se trebaju pridržavati nove tarife i snižene cijene komercijalnog PCR testiranja, otkrivamo da je situacija sljedeća:

– Klinički centar Univerziteta u Sarajevu ne radi komercijalna PCR testiranja;

– Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” ne radi komercijalna PCR testiranja;

– Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” Bihać ne radi komercijalna PCR testiranja;

– Laboratorij za mikrobiološka ispitivanja Veterinarskog fakulteta u Sarajevu radi komercijalna PCR testiranja u saradnji s privatnom klinikom Agram po ukupnoj cijeni od 140 KM;

– Sveučilišna klinička bolnica Mostar nudi komercijalne PCR testove po cijeni od 96 KM za državljane BiH te po cijeni od 180 KM za strane državljane. Rezultati testiranja su dostupni u roku od 24 sata;

– Kantonalna bolnica Zenica radi komercijalne PCR testove po cijeni od 96 KM (rezultati u roku od 24 sata) te po cijeni od 200 KM za rezultate isti dan;

– Univerzitetski klinički centar Tuzla nudi PCR testove po ukupnoj cijeni od 112 KM (96 KM + PDV), rezultati istog dana;

– PZU Plava poliklinika Tuzla nudi testove po cijeni od 112 KM ukoliko građani žele rezultate naredni dan te po cijeni od 160 KM za rezultate istog dana;

– Opća bolnica Tešanj radi komercijalne PCR testove po cijeni od 112 KM.

Što se tiče privatnih klinika koje same formiraju svoju cijenu PCR testa, za ovu uslugu su akreditovani poliklinika Eurofarm, poliklinika “Dr. Al-Tawil”, Privatni mikrobiološko parazitološki laboratorij Sarajevo, Zavod za biomedicinsku dijagnostiku i ispitivanje “Nalaz” Sarajevo i Privatna zdravstvena ustanova “Alea Dr. Kandić” Sarajevo.

Nije teško primijetiti da Sarajlijama gotovo nikako nisu dostupni komercijalni PCR testovi u javnim zdravstvenim ustanovama. Jedina javna ustanova koja nudi komercijalne testove u KS je laboratorij Veterinarskog fakulteta Sarajevo koji, pri tome, nije ovlašten za uzimanje uzoraka, jer nije zdravstvena ustanova, već samo za provođenje testiranja. Stoga ovaj laboratorij provodi komercijalne testove u saradnji s klinikom Agram, što utječe i na cijenu testa.

Iako je u novom cjenovniku jasno navedeno da je u cijeni od 96 KM uključeno i uzimanje brisa ili uzorka po cijeni od 8 KM te da ovaj novac naplaćuje ona ustanova koja uzima uzorak, Sarajlije ovaj dio usluge ipak posebno plaćaju poliklinici Agram, zbog čega ukupna cijena testa iznosi 140 KM. Time laboratorij Veterinarskog fakulteta u Sarajevu od građana naplaćuje 8 KM za uzimanje brisa, iako im uopće ne uzima bris, već samo provodi testiranje.

U razgovoru za Klix.ba pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez pojasnio je da je laboratorij sarajevskog Veterinaskog fakulteta uključen u proces testiranja kao podrška javnom zdravstvenom sistemu. U tom smislu podsjećamo ponovo da nijedna druga javna ustanova u KS ne radi komercijalne testove.

Dekan Veterinarskog fakulteta nam je kazao da je njihova cijena donja granica isplativosti te da testovi “ne mogu biti jeftiniji”.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se