Komšić: Za mene je Kosovo nezavisna država

IZVORAvaz.ba

Predsjedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je da uprkos tome što ne postoji obostrano priznavanje između Bosne i Hercegovine i Kosova, to je faktički završen posao.

– Kako sada stvari stoje, moramo da sačekamo, iako nemam dilemu da je Kosovo nezavisna država – rekao je Komšić u intervjuu za Radio televiziju Kosova.

Na pitanje novinara postoji li dogovor za to, Komšić je kazao kako dogovora nema, ali da ima pravo na svoj lični stav.

– Neću uvijek govoriti ono što je dogovoreno, jer nas je troje u Predsjedništvu BiH, ne znači da mi trebaju ovlaštenja Predsjedništva da bilo šta kažem. U svojim diplomatskim postupcima moram se pridržavati nekih pravila koja vrijede u BiH. Ponavljam, za mene je Kosovo nezavisna država.To je već završen posao, samo je pitanje kada će ga drugi u regionu prihvatiti – kazao je Komšić.

Kada je riječ o eventualnom sporazumu između Kosova i Srbije, predsjedavajući Predsjedništva BiH je rekao da je “sve što se dešava s Kosovom, posebno razgovori Beograda i Prištine, stvar njihovih sporazuma”.

– Ali bez obzira za šta se oni dogovore, ne može postojati presedan za rješavanje problema, kako je navedeno na zapadnom Balkanu, a naročito u Bosni i Hercegovini – istakao je Komšić.

Kazao je i kako mnogi pitanje Kosova i Srbije vežu sa BiH, ali da im “neće biti dopušteno”.

– To nema veze sa BiH. Šta će Srbija i Kosovo uraditi je njihova stvar i bilo bi vrlo nepristojno i prelazilo bi granice uobičajenog diplomatskog ponašanja miješati se u to – rekao je Komšić.

Dodao je da granice BiH ne treba mijenjati, dirati i razmjenjivati teritorije jer se time stvara opasan presedan.

– Granice BiH su utvrđene, one se znaju i potvrđene su i nalogom tzv. Badinterove komisije i mislim da jednostavno BiH mora insistirati na nepromenjivosti tih granica – naglasio je Komšić.

On je naglasio kako bi članstvo BiH i zemalja zapadnog Balkana u NATO bio “spas za region”.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se