Konstruktivan i efikasan socijalni dijalog je ključan za ekonomsku budućnost BIH

Sarajevo, 29.11.2016 – Centri civilnih inicijativa, u saradnji sa projektom «Podrška socijalnim partnerima u socijalnom dijalogu», koji finansira Evropska unija, održao je danas u amfiteatru business centra UNITIC u Sarajevu, konferenciju “Socijalni dijalog i reforme”.

Cilj konferencije je bio da se okupe svi sudionici socijalnog dijaloga u BiH, kako bi na otvoren način razmijenili mišljenja o izazovima i problemima sa kojima se suočavaju u socijalnom dijalogu (na svim nivoima), sa posebnim naglaskom na reformske procese.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici entitetskih vlada i Vlade Brčko distrikta BiH, entitetskih i kantonalnih udruženja poslodavaca i sindikata, udruženja poslodavaca i sindikata Brčko distrikta BiH i ostalih nadležnih institucija i međunarodnih organizacija. Tom prilikom se razgovaralo o trenutnom stanju, te o mogućnostima za unapređenje procesa i mehanizama socijalnog dijaloga.

Naglašeno je kako je u procesu socijalnog dijaloga ključno da su sve relevantne strane, na svim razinama, istinski uključene. Konstruktivan i efikasan ‪‎dijalog između radnika, poslodavaca i predstavnika vlasti u BiH je ključan za ekonomsku budućnost zemlje i jedan je od ključnih izazova na njenom europskom putu.

«Transformacija socijalnog dijaloga u BiH u učinkovit mehanizam i forum za kolektivno pregovaranje je prijeko potrebna. Preduvjet za uspješnu transformaciju je da svi socijalni partneri, odnosno svi nivoi vlasti u BiH, udruženja poslodavaca i sindikata u BiH, na svim nivoima, pronađu zajedničku viziju socijalnog dijaloga i da rade na ispunjavanju iste», izjavio je Nj.E. Jurriaan Kraak, ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH.

Praksa drugih zemalja je pokazala kako je uključivanje socijalnih partnera u reformski proces od vitalnog značaja. Rješenja pronađena putem socijalnog dijaloga, bolje i sveobuhvatnije su prihvaćena i lakše ih je provesti u praksi. Praksa je isto tako pokazala kako konsenzus sa socijalnim partnerima pomaže osigurati dugoročnu održivost gospodarskih i socijalnih reformi.

«Funkcionalni dijalog između socijalnih partnera i njihovih predstavnika, sudjelovanje u stvaranju i provedbi reformskih procesa je osnovna komponenta u procesu evropskih integracija. EU u BiH ulaže značajne napore kako bi se poboljšali mehanizmi socijalnog dijaloga, transparentnosti, suradnje i otvorenosti među socijalnim partnerima, i to upravo zbog činjenice što je konstruktivan i učinkovit dijalog između radnika, poslodavaca i predstavnika vlada u BiH ključni preduvjet za ekonomsku budućnost zemlje i jedan od ključnih izazova na njezinom evropskom putu», zaključio je Matt Field, šef političkog odjela u Uredu specijalnog predstavnika EU u BiH.

Projekt “Podrška socijalnim partnerima u socijalnom dijalogu”, koji financira EU ima za cilj poduprijeti poboljšanje socijalnog dijaloga u BiH. Projekt je počeo sa implementacijom u januaru 2016. i trajat će do januara 2018. godine.

Za više informacija o projektu “Podrška socijalnim partnerima u socijalnom dijalogu”, posjetite: http://www.socijalni-dijalog.ba, kao i Facebook stranicu: https://www.facebook.com/socijalnidijalog/ i Twitter: https://twitter.com/SocDijalog

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se