9.9 C
Bihać
Nedjelja, 24 Oktobra, 2021

Koronavirus prouzrokuje simptom koji pogađa samo muškarce

Bol u testisima bi mogao biti rijedak znak Covida, tvrde ljekari nakon pozitivnog testa 49-godišnjaka koji nije imao nijedan drugi simptom.

Anonimni muškarac iz Turske potražio je savjet ljekara zbog otoka i bolova u lijevoj strani prepona. Nije imao nikakve druge simptome korona virusa, poput upornog kašlja ili visoke temperature.

Međutim, ljekari su odlučili da ga testiraju na SARS-CoV-2 jer je bio u kontaktu sa zaraženom osobom.

Rezultati su pokazali da ima koronavirus, pa su odmah posumnjali da su bolovi u testisima bili prvi simptom, ali ujedno isključili i druge dijagnoze koje bi mogle dovesti do ovog simptoma.

Prvi simptom
Ljekari Univerziteta Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar u Istanbulu koji su o ovom neobičnom slučaju izvjestili u medicinskom časopisu “Urology Case Reports” htjeli su da pokažu kako koronavirus različito djeluje na ljude.

Nije jasno koliko muškaraca pati od bolova u testisima kao simptoma Covida. Jedno malo istraživanje u Kini dokazalo je da je to svaki peti muškarac.

Naučnici su tada izrazili zabrinutost da bi virus mogao ući u testise gde se proizvodi sperma i nanijeti “dugoročnu štetu”.

Dr Hakan Ozveri i kolege kažu da su bol u testisima prepoznali kao prvi simptom Covida. Čovjek je otišao u bolnicu sa osjećajem otoka i bolom u lijevoj strani prepona koji je počeo ranije tog dana.

U početku je bol bio povremen, ali nakon nekoliko sati je stanje postalo ozbiljnije i širilo se do njegovog stomaka.

Pregledom genitalija otkrivena je osjetljivost lijeve spermatozoidne vrpce koja prolazi kroz trbušnu regiju u testise.

Nije bilo indikacija da ima klamidiju, ali ni infekciju urinarnog trakta, kao i orhitis – zapaljenje testisa obično izazvano virusom ili bakterijskom infekcijom.

Liječenje antibioticima
– Covid je virusna infekcija koja pretežno napada respiratone organe. Pacijente sa izolovanim genitalnim simptomima poput bolova u testisima treba pažljivo pratiti – istakao je dr Ozveri.

Čovjek je ubrzo hospitalizovan iako ni u jednom trenutku nije bio kritično bolestan. Dobio je petodnevnu dozu hidroksihlorokina, a također su mu davali i azitromicin i imipenem – dva antibiotika koja se koriste za liječenje brojnih bakterijskih infekcija.

Već drugog dana bolovi u testisima su prestali.

Naučnici smatraju da su u pitanju ACE2 receptori. U pitanju je protein koji pruža ulaznu tačku za koronavirus i “pomaže” mu da dalje zaražava ćelije. Ovi receptori se nalaze u nosu, ustima i plućima, ali i na srcu, krvnim sudovima, bubrezima, jetri i gastrointestinalnom traktu.

– Poznato je da testisi imaju ACE2 receptore koje virus koristi za pristup ćelijama, pa bi ovo moglo objasniti i zašto su meta Covida – zaključio je dr Richard Winni.

Ranije su urolozi iz Kine otkrili da je ekspresija ACE2 receptora izražena jako u testisima i može biti koncentrisana u nekoliko ćelija koje su direktno povezane sa reproduktivnim sistemom kod muškaraca.

– Stoga se virus direktno može vezati za takve pozitivne ćelije i oštetiti bubreg i tkivo testisa pacijenta – napisali su u svom istraživačkom radu i upozorili ljekare širom svijeta da upravo ovaj simptom prepoznaju kao rani znak Covida-19, piše

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se