Krajina Film Festival: Od ideje do realizacije, završne pripreme u toku

IZVORklix.ba

Krajina Film Festival je filmski festival u organizaciji Udruženja filmskih radnika Bosanske krajine (UFRBK) i Udruženja građana Bosanske krajine, na čelu s predsjednicima udruženja, Harisom Samardžićem (UFRBK) i Adnanom Bajrićem (Udruženje Krajišnika).

Ideja je nastala kao odgovor na postojanje samo jednog aktivnog kina na području Unsko-sanskog kantona, a i šire, gdje živi skoro 350.000 stanovnika, kao i neuslovnosti lokalnih tzv. domova kulture za filmske projekcije.

Kako organizatori ističu, Festival je osmišljen tako da ima upotpunjen sadržaj dnevnih aktivnosti te večernje projekcije najboljih dugometražnih igranih filmova. Dnevne aktivnosti su paneli, diskusije, Q&A s poznatim bh. glumcima te redovna izvještavanja medija iz Upravnog odbora Krajina Film Festivala. Noćni program uključuje Exclusive Red Carpet Event, projekciju filma/filmova, VIP+ zakuska, te Music Stage.

U toku festivala bit će otvoren i Krajina Film Lab, a radi se o radionici za talente u sklopu Krajina Film Festivala. Na kormilu prvog izdanja Krajina Film Laba bit će najpoznatiji bh. animator Ivan Ramadan. U sklopu njegove radionice, nekoliko najboljih crtača, animatora i drugih, radit će sedam dana na projektima dviju animacija. Pored toga, svim gostima će biti omogućeno mnoštvo sadržaja tokom cijelog festivala u Bihaću, Cazinu, Nacionalnom parku Una, itd.

“Festival je trenutno u završnoj fazi organizacije. Ovih dana ćemo obaviti pregovore s društveno odgovornim kompanijama koje još uvijek nisu dio tima našeg festivala te neke finalne potvrde lokacija, događaja na festivalu te samih gostiju. Mislim da imamo plemenit cilj, a to je opremanje krajiških domova kulture kroz narednih nekoliko godina i omogućavanje filmskih projekcija u njima tokom cijele godine. Izuzetno sam sretan što smo naišli na razumijevanje lokalnih vlasti te što su prepoznali vrijednost ovakvog projekta. Želim se zahvaliti premijeru Vlade USK, kao i gradonačelniku grada Bihaća. Nadamo se da ćemo ovogodišnjim Festivalom postaviti dobre temelje za naredna izdanja Festivala koja su u planu”, kazao je za Klix.ba Haris Samardžić, art direktor festivala.

On ističe da su se u roku od jedne godine, tačnije od kada je nastala ideja o Festivalu, organizatori uspjeli izboriti za maksimalan medijski prostor, za velika filmska imena iz regije – što je za 1. izdanje festivala iznad svih mogućih očekivanja.

Nadaju se da će im u tome pomoći i ljudski faktor, odnosno volonteri za koje su prijave otvorene do 10. juna. Više informacija o tome mogu potražiti na www.krajinafilmfestival.ba.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se