Naslovnica BIHAĆ Krajiški doktori i štrajk Dio II: Skupocjena vozila, kuće i vikendice iz...

Krajiški doktori i štrajk Dio II: Skupocjena vozila, kuće i vikendice iz propalog zdravstva u Krajini Poznata je izreka u Krajiškom narodu u posljednjih nekoliko godina, a ona glasi : "Ne daj Bože biti bolestan".

0

PIŠE: KRAJINA.BA

Protekle sedmice pisali smo o štrajku ljekara u krajiškim zdravstvenim ustanovama zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora od strane njihovog poslodavca (Vlada USK, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike i ZZO).

VEZANA VIJEST: Vlast i pojedini ljekari Krajišnike tjeraju u smrt

Poznata je izreka u Krajiškom narodu u posljednjih nekoliko godina, a ona glasi : “Ne daj Bože biti bolestan”.

Ovaj tekst nije amnestija za Vladu USK koja ne poštuje dogovore, njihovu šutnju na kolaps u zdravstvu ćemo tretirati kasnije.

Najtužnije što se moglo desiti u generalnom štrajku ljekara u Unsko-sanskom kantonu, jeste vraćanje pacijenata sa Onkologije u KB dr. Irfan Ljubijankić.

Naime, pacijenti koji bi trebali da urade “tumor markere”, pacijenti koji su svoje zdravlje u proteklom ratu ostavili za ovu državu i iste ljekare, sada iste usluge idu plaćati u kojekakve privatne poliklinike jer bahatosti i bezobrazluku naših doktora, sigurno  za sada nema kraja. A biće.

Kako kaže Kolektivni ugovor, Član 65. Stav 3. dopunski rad u toku štrajka  se zabranjuje. Možda bi za naš narod bilo lakše da objavimo imena i prezimena doktora koji i dalje rade privatno i u toku radnog vremena, a pred kamerama i mikrofonima se kletu u ovu državu.

Skupocjene kuće, vikendice, vozila itd. naši doktori zaradili su u ovom kantonu, a toliko vjerujući u ovu državu, svoju djecu su poslali na Univerzitete širom svijeta, daleko od Bihaća i Krajine i pokazali šta sve misle o našim ljudima i sredini u kojoj žive.

Pozivamo Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike USK da počne da radi na novim Zakonskim regulativama, neka spospobnim doktorima pruži priliku da rade kod svoje kuće i državi plaćaju porez, a ne da pacijente pozivaju u svoje privatne ordinacije, jer tamo ne moraju zakazivati termine koji se u našim ustanovama čekaju i po nekoliko mjeseci.

Neka kanton pokuša prestati tretirati Zakon i silu na sirotinji a okrene se stvarnim problemima u zdravstvu, sudstvu, obrazovanju, socijali itd.

Ovom prilikom izražavamo veliku zahvalnost našim dobrim, vrijednim i poštenim doktorima, kojih sigurno ima u svim zzdravstvenim ustanovama u Krajini.

Znamo i da je njihov najveći “problem” jer neće u stranku, pa su od strane ovih gore nabrojanih marginalizirani, ali nadamo se da će i u ovu sredinu doći Zakon, kad će doktor biti u bolnici, profesor na fakultetu a političar u zastupničkim klupama.

Nastaviće se…

Loading...