19.5 C
Bihać
Nedjelja, 25 Jula, 2021

Krajišnici ogorčeni na vlast: Naši koraci će vas natjerati da radite svoj posao

IZVORavaz.ba

Počeli su protesti u Bihaću!

Nakon što je proteklih godina, a posebno posljednjih mjeseci eskalirala migrantska kriza u Unsko-sanskom kantonu, građani su ponovo na okupu i dižu svoj glas.

Niko ne može dati tačan podatak koliko se migranata nalazi u Krajini, koliko je nereda bilo proteklih mjeseci, koliko napada… Blizina granice s Hrvatskom i nebriga viših nivoa vlasti dovele su do toga da su centri ovih gradova preplavljeni migrantima. Brojni su zahtjevi građana prema vlastima, ali i međunarodnim institucijama, prije svega prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM).

Građani iz Bužima, Cazina, Bosanske Krupe, Ključa, Sanskog Mosta, Velike Kladuše došli su na proteste kako bi iskazali nezadovoljstvo.

– Država mora profunkcionirati, ne može se našim ulicama, gradovima i naseljima šetati NN lica. Toga nema nigdje, pa neće biti ni ovdje. Naši koraci će natrjerti vlast da radi svoj posao. Pa u Velikoj Kladuši ima deset puta više migrnata nego stanovnika. Ljudi ne mogu mirno spavati, djeca ne mogu otići u školu. Neozbiljne su izjave ministra Cikotića koji je zaboravio Krajinu. Sramotna mu je ona izjava – poručio je Enver Munjaković iz Velike Kladuše.

Humanitarka Vildana Pečenković rekla nam je da imaju projekt za djecu migranata.

– Mi nismo došli da protesujemo protiv migranata. Nego protiv institucija države koje su nas ostavile na cjedilu – kazala je građanka Bihaća koja je sa kćerkom Unom došla na proteste.

Na protestima su i zabrinuti i ogorčeni roditelji djece iz Velike Kladuše, Općini u kojoj je sigurnosna situacija posljednjih sedmica vrlo napeta zbog migrantske krize.

– Molimo sve roditelje, građane općine Velike Kladuše i Unsko Sanskog kantona, da ne puštaju svoje mališane i djecu u školu od 7. septembra, sve dok Vlada Federacije i Vlada USK ne riješi problem migranata u USK – navedeno je između ostalog u jednom takvom statusu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se