Krajišnici se prisjetili kako su u ratu nadmudrili Fikreta Abdića

IZVORavaz.ba

Njome je zaustavljena jedna od najsnažnijih ofanziva na tadašnji Bihaćki okrug, kojom je agresor imao namjeru zauzeti Bihać, ali je zaustavljena i destrukcija BiH Fikreta Abdića i njegove tzv. AP „Zapadna Bosna“.

Bihaćka mjesna zajednica Izačić i još neka tamošnja područja bili su od 4. do 7. jula 1994. godine predstava lažiranog ratovanja, kontroliranog haosa, planirane medijske šutnje i povremenih dramatičnih vijesti. Akcija je tako razotkrila Abdićeve namjere i direktnu vezu s agresorom. Bila je to prekretnica u slamanju jedne od najvećih ofanziva na Bihaćki okrug te u daljim oslobodilačkim akcijama Armije RBiH.

U akciji je fingirana pobuna pripadnika Petog korpusa ARBiH u Bihaću i vlasti tadašnjeg Bihaćkog okruga, na osnovu čega je Fikret Abdić dostavio znatne količine pomoći – hrane, goriva, vojne opreme i naoružanja preko tadašnje tzv. SAO Krajina i punkta Poljskog bataljona mirovnih snaga UN-a.

Povodom toga, jučer su se na Izačiću, u blizini graničnog prijelaza, gdje je bilo poprište akcije „Tigar“, okupili borci i brojni građani i podsjetili se na te sudbonosne dane. Položeno je cvijeće i odata dužna počast poginulim braniocima na spomen- obilježje u Vikićima na Izačiću te na spomen-muzej.

Jučer je i jedna ulica u Izačiću dobila naziv po operaciji „Tigar – Sloboda 94“.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se