Naslovnica BIHAĆ Kratak rezime nedavno zatvorenog festival scenskih umjetnosti “BIHAĆKO LJETO 2018” Festival scenskih...

Kratak rezime nedavno zatvorenog festival scenskih umjetnosti “BIHAĆKO LJETO 2018” Festival scenskih umjetnosti „Bihaćko ljeto“ je ove godine urađen u posebno-svečanom ozračju. Naime, na ponos i radost Kulturnog centra i grada Bihaća, ove godine Festival je protekao u znaku jubileja – dvadeset godina kontinuirane organizacije (1999 - 2018).

0

Vođen dugogodišnjim iskustvom, organizacioni tim Kulturnog centra na čelu sa direktorom Alenom Zulićem je i ove godine pomno pristupio odabiru sadržaja poznavajući ukus i želje naše publike. Da je urađen dobar posao govori činjenica da su sve predstave punile dvoranu, odnosno posjećene u velikoj mjeri. Nerijetko se tražila i karta i stolica više. Svi sadržaji (23) su odrađeni u vrijeme i na lokaciji kako je planirano programom Festivala što je potvrda ozbiljne organizacije i profesionalnog pristupa organizatora.

Da to nije nečije puko mišljenje, potvrđuje činjenica da je unatoč svim drugim i uglavnom negativnim parametrima u našem društvu, ovogodišnja smotra elitne umjetnosti zabilježila porast publike za 40%.

Dvadeseto Bihaćko ljeto je trajalo od 23. juna do 07. jula, a organizator je odabrao 10 pozorišta (izvođača) koji su odigrali 10 predstava za odrasle i jednu dječiju.

Na pozorišnoj sceni Kulturnog centra publika je uživala u izvedbama 20 profesionalnih glumaca  (Dragan Marinković, Zlatan Zuhrić, Zijah Sokolović,  Anđelka Prpić, Ecija Ojdanić, Tatjana Šojić, Amar Bukvić, Jadranka Đokić i dr.).

Poseban obol dvadesetom Festivalu, svojim prisustvom, dao je Rade Šerbedžija, planetarno cijenjeno glumačko ime.

U ulogama režisera, među ostalima, treba spomenuti: Admira Glamočaka, Branka Đurića, Aidu Bukvić i dr. kao i najveće autorsko ime Bertholt Brecht u čijem je znaku, na neki način i protekao 20-ti Festival.

I ove, kao i prethodnih godina, publika je imala priliku da uživa u brojnim pratećim sadržajima raznih oblasti umjetnosti. U oficijelni program dvadesetog ljeta Kulturni centar je uvrstio:  3 performansa, 4 koncerta, 2 izložbe, književno veče i filmsku projekciju.

Epitet međunarodni opravdan je i ove godine jer su učešće, pored BiH, uzeli umjetnici iz Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Moramo spomenuti da je ovogodišnji festival opravdao epitet jednog od najboljih festivala scenskih umjetnosti u Bosni i Hercegovini iako je rađen sa rekordno malim budžetom. Iskreno se nadamo da će se i taj segment popraviti u dogledno vrijeme, kako bi kultura napokon prodisala punim plućima u gradu na Uni.

Loading...