Kratak rezime nedavno zatvorenog festival scenskih umjetnosti “BIHAĆKO LJETO 2018”

Vođen dugogodišnjim iskustvom, organizacioni tim Kulturnog centra na čelu sa direktorom Alenom Zulićem je i ove godine pomno pristupio odabiru sadržaja poznavajući ukus i želje naše publike. Da je urađen dobar posao govori činjenica da su sve predstave punile dvoranu, odnosno posjećene u velikoj mjeri. Nerijetko se tražila i karta i stolica više. Svi sadržaji (23) su odrađeni u vrijeme i na lokaciji kako je planirano programom Festivala što je potvrda ozbiljne organizacije i profesionalnog pristupa organizatora.

Da to nije nečije puko mišljenje, potvrđuje činjenica da je unatoč svim drugim i uglavnom negativnim parametrima u našem društvu, ovogodišnja smotra elitne umjetnosti zabilježila porast publike za 40%.

Dvadeseto Bihaćko ljeto je trajalo od 23. juna do 07. jula, a organizator je odabrao 10 pozorišta (izvođača) koji su odigrali 10 predstava za odrasle i jednu dječiju.

Na pozorišnoj sceni Kulturnog centra publika je uživala u izvedbama 20 profesionalnih glumaca  (Dragan Marinković, Zlatan Zuhrić, Zijah Sokolović,  Anđelka Prpić, Ecija Ojdanić, Tatjana Šojić, Amar Bukvić, Jadranka Đokić i dr.).

Poseban obol dvadesetom Festivalu, svojim prisustvom, dao je Rade Šerbedžija, planetarno cijenjeno glumačko ime.

U ulogama režisera, među ostalima, treba spomenuti: Admira Glamočaka, Branka Đurića, Aidu Bukvić i dr. kao i najveće autorsko ime Bertholt Brecht u čijem je znaku, na neki način i protekao 20-ti Festival.

I ove, kao i prethodnih godina, publika je imala priliku da uživa u brojnim pratećim sadržajima raznih oblasti umjetnosti. U oficijelni program dvadesetog ljeta Kulturni centar je uvrstio:  3 performansa, 4 koncerta, 2 izložbe, književno veče i filmsku projekciju.

Epitet međunarodni opravdan je i ove godine jer su učešće, pored BiH, uzeli umjetnici iz Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Moramo spomenuti da je ovogodišnji festival opravdao epitet jednog od najboljih festivala scenskih umjetnosti u Bosni i Hercegovini iako je rađen sa rekordno malim budžetom. Iskreno se nadamo da će se i taj segment popraviti u dogledno vrijeme, kako bi kultura napokon prodisala punim plućima u gradu na Uni.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se