6.4 C
Bihać
Ponedjeljak, 18 Oktobra, 2021

Kreće vakcinacija: Britanci i Amerikanci se spremaju za konačni obračun sa opakim virusom

Ljekarima opće prakse u Engleskoj rečeno je da počnu sa spremanjem centara za vakcinaciju do 14. decembra, piše The Guardian.

U pismu upućenom mrežama primarne zdravstvene zaštite u Engleskoj rečeno je kako će razmjeri i složenost programa vakcinacije biti “jedan od najvećih izazova s kojima se zdravstveni sistem ikada suočio”.

COVID centri moraju biti spremni da daju 975 doza prioritetnim pacijentima u roku od tri dana od isporuke 14. decembra. Brzina je jako važna, jer se vakcine obično čuvaju na temperaturi od minus 70 stepeni Celzijusa i na temperaturama frižidera (2 stepena-8 stepeni Celzijusa) ne može opstati dugo.

U svakom pakovanju nalazi se 975 doza, što također predstavlja logistički problem – kako otvoriti pakovanja i podijeliti vakcine na druge ključne lokacije za vakcinaciju.

Prvi koji će primiti vakcinu u centrima bit će građani treće životne dobi.

U SAD-u vakcina neće biti obavezna
Budući predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe BIden kazao je da vakcinisanje protiv koronavirusa neće biti obavezno.

Pfizerova i BioNtechova vakcina je na čekanju odobrenja u toj zelmlji, kao i vakcina kompanije Moderna. Postoji vjerovanje kako bi odobrenje prve za upotrebu trebalo da se desi za 10-ak dana.

Joe Biden je kazao kako neće podržati potencijalni pokušaj vlade da vakcinisanje učini obaveznim jer bi tako uzrokovao žestoko protivljenje, ali je dodao kako će uraditi sve što je u njegovoj moći da promoviše vakcinisanje.

“Učinit ću sve kao predsjednik da ohrabrim ljude da učine pravu stvar. Pokazat ću koliko je to važno”, kazao je Biden.

Oko 60 posto Amerikanaca smatra da je vakcinisanje potrebno i učestvovat će u procesu.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se