14.6 C
Bihać
Četvrtak, 21 Oktobra, 2021

Kristijan Šmit: Bonska ovlaštenja su alati koji mi stoje na raspolaganju

IZVORavaz.ba

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt) kazao je da su bonska ovlaštenja alati koji mu stoje na raspolaganju.

– Ja sam visoki predstavnik u BiH koji kontroliše provođenje Dejtonskog sporazuma – kazao je Šmit u intervjuu BN TV.

Poručio je političarima da se drže činjenica navedenih u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

– Visokog predstavnika bira Vijeće za implementaciju mira u BiH tako da preporučujem da ne razgovaramo o postupcima nego o sadržaju – kazao je Šmit te dodao da nije tu da bi se svidio političarima nego da zajedno uradi nešto dobro za sve.

– Želim da zajedno uradimo nešto za sve ljude u BiH i svima preporučujem da u tome učestvuju, a oni koji blokiraju znači blokiraju sami sebe – kazao je.

Govoreći o blokadi vlasti koja je nastala zbog Zakona o negiranju genocida, Šmit poručuje da dobro poznaje krize u BiH te da razgovara sa ljudima i da je u političkom smislu važno da sagovornici budu i nosioci vlasti i to će biti.

– Mislim da treba zajednički raditi i zbog toga sam tu. Ja sada posmatram i nakon toga ću pokrenuti neke stvari – kazao je Šmit.

Na pitanje da li je bilo signala od predstavnika vlasti Republike Srpske da sa njim razgovaraju, on odgovara potvrdno, ali nije htio precizirati detalje.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se