Kriza u zdravstvu TK: Počelo potpisivanje više od 600 otkaza doktora

Razlog za ove radikalne mjere je izostanak dogovora s Vladom TK oko potpisivanja kolektivnog ugovora za doktore i nepriznavanje reprezentativnost Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK, koji broji ukupno 1.020 doktora od ukupno 1.119 koliko ih radi na području kantona.

– Doktori će potpisane otkaze predavati svako svojoj sindikalnoj organizaciji. Potom će svi ti otkazi, do kraja sedmice, biti predati na protokol svake zdravstvene ustanove – pojasnio je Admir Suljić, predsjednik Štrajkačkog odbora.

On pojašnjava da je ovo prva faza, dakle u skladu s ugovorm o radu svako mora dati za sebe, jer zakon ne poznaje insitut kolektivnog otkaza.

– Sada imamo proceduralni problem, jer imamo dosta kolega na godišnjim odmorima. Oni moraju poštom poslati svoje otkaze. Cilj nam je da doktori u svim ustanovama istovremeno predaju dokumentaciju – pojašnjava Suljić.

On navodi da na zajedničkom spisku sindikata koji je napravljen ima više od 600 imena doktora, koji su najavili otkaze, ali da očekuje da otkaz ugovora o radu daju i neki doktori koji nisu na spisku.

U posljednjih nekoliko dana nije bilo kontakta Strukovnog sindikata doktora i Vlade TK, a u sindikatu navode da se nadaju sazivanju hitne sjednice Skupštine TK na temu problema u zdravstvu. Klubovu zastupnika SDP-a i SDA tražili su hitnu sjednicu, ali se predsjednik Skupštine TK još nije oglasio.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se