Kultura sjećanja, ali i obaveza zajednice: Spomen-obilježje za 11 šehida iz MZ Ljubijankići

Počeli smo prije nekoliko mjeseci i u međuvremenu smo završili sve grube radove. Ostaje nam finalni dio projekta, a ukupna investicija će koštati do 25.000 maraka. Ovom bih se prilikom zahvalio gradonačelniku i Gradu Cazinu koji su nam se i do sada uključili i pomogli sve važne projekte u mjesnoj zajednici Ljubijankići, rekao je predsjednik ove mjesne zajednice Ismet Ljubijankić.

On je dodao da će uz imena šehida iz Ljubijankića na spomen-obilježju biti ime dr. Irfana Ljubijankića, čije je porijeklo iz ove mjesne zajednice, a koji je izgubio život 1995. godine kao ministar vanjskih poslova R BiH. Po riječima gradonačelnika Cazina, mr. Nermina Ogreševića, ovakvi projekti dio su kulture sjećanja, ali i obaveza zajednice.

Podržavamo izgradnju šehidskih obilježja jer smatramo da je bitno i na ovaj način sačuvati sjećanje na naše, ako Bog da, šehide i na herojsku odbranu Bosne i Hercegovine i jer su to mjesta na kojima će buduće generacije učiti o njima. Uz ovo, mi ćemo u toku godine podržati obnovu ili dogradnju još nekoliko šehidskih obilježja. To je naša obaveza i mi ćemo se u svakoj sličnoj situaciji pridružiti ovakvim akcijama i biti našem narodu na raspolaganju, istaknuo je.

Od 11 šehida iz mjesne zajednice Ljubijankići dvojica su nosioci najvišeg ratnog priznanja – značke Zlatni ljiljan, a dovršetak radova na šehidskom spomen-obilježju očekuje se do Kurban-bajrama.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se