2.6 C
Bihać
Petak, 3 Decembra, 2021

Lažu vas: Pametni telefoni nisu uzrok depresije

Najnovije naučno istraživanje profesora psihologije iz američke savezne države Sjeverna Karolina pokazuje da depresija kod tinejdžera nije izazvana neumjerenom upotrebom mobilnih telefona.

Psiholozi su pregledali i analizirali četrdesetak studija koje istražuju da li je korištenje pametnih telefona povezano sa depresijom i anksioznošću među tinejdžerima.

Zaključak glasi da je “svaka povezanost mala, te da nije jasno da li je slučajna”, prenosi “MIT Technology Review”.

U studiji je navedeno da su istraživanja koja su do sada sprovedena dovela do “mješavine” često suprotstavljenih stavova o povezanosti pametnih telefona i društvenih medija sa mentalnim problemima.

Najnovije studije ne nude način koji bi jasno razlikovao uzrok i posljedicu.

Ova studija objavljena je nakon naučnog članka Emi Orben, istraživača sa Kembridža, koja, takođe, navodi da se depresija ne može direktno povezati sa tinejdžerskom upotrebom mobilnih telefona.

Orbenova je pregledala 80 sistematskih osvrta i “metaanaliza” ove teme i zaključila da su “male negativne povezanosti između korištenja digitalne tehnologije i dobrobiti djece”.

I studija Jeff Hancock, osnivača “Stanford social media laba”, došla je do sličnih zaključaka, prenosi “New York Times”.

Ovi naučni radovi sugerišu da je cijela priča oko tinejdžera i vremena koje provode pred ekranima mobilnih telefona – pretjerana.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se