Naslovnica BIHAĆ Legende ne umiru: 5. godišnjica smrti naše legende Rasima Topića – Raje...

Legende ne umiru: 5. godišnjica smrti naše legende Rasima Topića – Raje Da legende nikad ne umiru znamo svi, ali ih svakom prilikom trebamo oživljavati u našim sjećanjima.

0

Priča o legendi Bihaća, Rasimu Topiću Raji je svima već poznata, ali u čuvanju sjećanja na legende, priče treba ponavljati mlađim naraštajima.

Nakon ratnih dešavanja, ovu legendu mlađe generacije vežu za uspjehe nogometnog kluba Jedinstvao krajem prošlog stoljeća (1999.) i za navijačku skupinu Sila Nebeska čiji je i sam bio član.

No, priča o legendi je vezana za ratna dešavanja, kada je upravo Raja odigrao jednu od najvećih uloga u oslobađanju Klokota i Vedrog Polja. Naime, Raja je nekoliko dana pred srpsku Novu godinu odlazio u četničke redove gdje se zajedno sa njima družio, i sve u cilju što boljeg uvjeravanja neprijatelja psovao generale Armije BiH, pa i one srpske. Bio je to način na koji je Raja uspio razuvjeriti neprijatelje da im on ne predstavlja prijetnju.

O ovim događajima kasnije je govorio i general Atif Dudaković, rekavši da je i on bio među spominjanim generalima, a ve to svjedoči sin Rasima Topića, Ibrahim.

Kada je uspio u svome planu i neprijatelju se “uvukao pod kožu”, Raja ih je posjetio i u noći srpske Nove godine, ali ovoga puta sa sasvim drugim planovima. Sa sobom je poveo još četvoricu suboraca sa kojima je uspio da zarobi četnike. U toj akciji oslabljene su četničke linije, što je omogućilo lakše osvajanje Zavalja, Vedrog Polja, Klokota i Debeljače.

Ne možemo, a da ne spomenemo da Raja nakon i u toku rata nije dobio nikakvo priznanje Armije BIH, što je zasigurno velika greška.

Jedno je sigurno, velikog čovjeka u svakom smislu te riječi mnogi Bišćani neće i ne smiju zaboraviti, a iskreno se nadamo da će se priče o legendi RAJI prenositi s koljena na koljeno kako bi njegov podvig ostao zapamćen i upisan u historiju Bihaća i Bosne i Hercegovine.

NEKA TI JE VJEČNI RAHMET RASIME TOPIĆU – RAJA !!!