33.5 C
Bihać
Ponedjeljak, 21 Juna, 2021

Licemjeran potez načelnika Bosanskog Petrovca: Obilazi poljoprivrednike,a značajno im smanjio poticaje

Prije otprilike mjesec dana izglasan je Budžet Bosanskog Petrovca u skoro identičnom iznosu kakav je bio i prošle godine. Načelnik Mahmut Jukić je došao na čelu općine Bosanski Petrovac i već počeo sa licemjernom politikom. O čemu se radi, čitajte u nastavku...

“Općina Bosanski Petrovac je dobila svoj najvažniji dokument, a to je Budžet za 2021. godinu u vrijednosti 4.850.000 KM. Od 14 prisutnih vijećnika budžet je podržalo njih 11, dok je ostalih troje bilo suzdržano. Uz redovne troškove planirana su sredstva za mlade, poljoprivrednike te 200.000 KM za različita udruženja.

Da li sustvarno planirana sredstva za mlade i poljoprivredu vidjet ćemo u nastavku.

Prva stvar koju trebate zapamtiti jeste činjenica da je planirani budžet za 2021. godinu (4 850 260 KM) približno jednak (čak i nešto manji) realiziranom budžetu za 2020. godinu (4 870 693 KM).

Ukoliko pogledamo planirani budžet, u odnosu na realizirani iz 2020. godine, možemo vidjeti da je samo kabinet općinskog načelnika povećan za čak 101 749 KM.

Drugi zanimljiv podatak je da je stavka „Plaća i naknada po umanjenju doprinosa“ u budžetu za 2021. godinu povećana za 152 968 KM.

Ostale stavke koje su povećane budžetom:
-putni troškovi (Kako bi načelnik više putovao)
-gorivo za prevoz (Trebaće mu puno više goriva nego je trebao bivči načelnik)
-usluge medija (Misli načelnik da će biti miran ako plati pojedinim portalima koji dinar)
-usluge reprezentacije (Da se može dobro pojesti)
-ostali izdaci za druge samostalne djelatnosti i povremene poslove,
-tekuća rezerva (Da može djeliti istomišljenicima)
-izdaci za prehrambeni materijal,
-kancelarijski materijal …

Dokaz o svemu što pišemo pogledajte svojim očima:

Ukoliko se vratimo na početak i prisjetimo se da je planirani budžet približno jednak realiziranom budžetu za 2021. godinu, a s obzirom da su navedene stavke povećane, dolazimo do zaključka da je nešto trebalo i smanjiti ovim budžetom.

Najvažnije stavke koje su umanjene budžetom su:
-subvencija poljoprivredi (50 000 KM) – (Smanjio poljoprivrednicima subvencije a ovih dana ih obilazi i pita kako im može pomoći)
-transfer neprofitnim organizacijama-Crveni križ Bosanski Petrovac (3 500 KM),
-tekući transfer za mlade-Omladinska banka (4 800 KM),
-tekući transfer Omladinska organizacija Bosanski Petrovac (500 KM),
-materijal za potrebe civilne zaštite (10 500 KM),
-subvencija za Dom zdravlja Bosanski Petrovac (5 000 KM),
-tekući transferi neprofitnim organizacijama (7 000 KM),
-projekat Let`s do it (500 KM)…

Dokaz o svemu što pišemo pogledajte svojim očima:

Iz navedenog možemo vidjeti da su plaćeni mediji koje je načelnik Mahmut Jukić planirao na gore navedenom spisku pisali nebuloze. Budžet nije skrojen za poljoprivrednike i mlade kako su se dosada hvalili načelnik i njegovi saradnici nego je skrojen po ličnom nahođenju načelnika kako bi “umirio medije”, djelio novac iz tekuće rezerve i dobro doručkovao,ručao ili večerao s obzirom da je sebi povećao reprezentaciju za konzumaciju jela i pića.

Vidjeli smo iz ovog budžeta da su poljoprivrednici i mladi zakinuti, a načelnik Mahmut Jukić sa svojim saradnicima ovih dana obilazi poljoprivrednike kako bi im pomogao. Postavlja se pitanje samo čime će im to pomoći ako im je smanjio i ono malo sredstava koje su dosada dobijali.

Prvo im smanjio poticaj za 50 000 KM i sad im ide u posjetu da ih pita šta im treba

Naravno i za ovo imamo dokaz koji je objavljen na zvaničnoj stranici JU „Centar za kulturu i obrazovanje“, u kojem se navodi kako je načelnik Mahmut Jukić, sa svojim saradnicima, obišao poljoprivrednike MZ Rašinovac, MZ Krnjeuša,MZ Grad I i MZ Grad II gdje se navodi kako je bilo dragocjeno čuti mišljenja i probleme sa kojima se susreću poljoprivrednici. Napominjemo da se radi o istim tim poljoprivrednicima kojima je budžetom za 2021. godinu umanjio 50 000 KM u odnosu na predhodni budžet. I sada je svima jasno da se ovdje radi o klasičnom „mazanju očiju“ u čemu svakako načelniku možemo odati najviše priznanje.

Za kraj, sada možemo očekivati načelnika Mahmuta Jukića i njegove vrle saradnike da posjete Dom Zdravlja Bosanski Petrovac kojem su smanjili subvenciju za 5000 KM ili će posjetiti Mlade da im saopšti da im je smanjio budžet za ovu godinu. Uglavnom, licemjerstvu se ne nazire kraj.

Poštovani čitaoci,ovo je samo jedan u nizu tekstova koje ćemo objaviti kada je u pitanju Opština Bosanski Petrovac koju već godinama pratimo i koja očito dobija sve goru i goru vlast koja gleda samo sebe i lične interese svojih saradnika, dok narod ispašta. Lažu nas putem plaćenih medija, kako bi mogli raditi šta god žele sa našim novcem. Jednostavno, jedno pričaju, a drugo rade. Mi vam obećavamo, nećemo im to dozvoliti.

Kao što već znate skoro 10 godina aktivno pratimo stanje u Bosanskom Petrovcu i sigurno možemo reći da je portal KRAJINA.BA pomogao u otkrivanju raznih afera koje su potresale ovu malu opštinu. Isto tako mnogi bivši načelnici i njihovi saradnici su optuženi ili se još vode postupci protiv istih i to sve na osnovu naših tekstova, a sigurno smo svojim pravovremenim objavama spriječili mnoge pokušaje kriminalnih radnjih i zloupotreba službenih položaja na šta smo posebno ponosni.

Pratite nas i dalje ukoliko želite saznati kako vas vlasti lažu…

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se