Naslovnica BiH / EU Lideri Zapadnog Balkana danas u Berlinu: Konkretni dogovori ili jalovi pokušaji

Lideri Zapadnog Balkana danas u Berlinu: Konkretni dogovori ili jalovi pokušaji

0
Na Zapadnobalkanski samit stižu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Kosova Hashim Thaci, kao i premijeri iz Beograda i Prištine, te predsjednik Crne Gore Milo Đukanović-

Pozive sa učešće na berlinskim razgovorima dobili su i premijeri Hrvatske i Slovenije, Andrej Plenković i Marjan Šarec, kao i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Jucnker te šefica vanjske politike EU Federica Mogherini

Na današnjim sastancima, kako je najavljeno iz Njemačke, očekuje se pokretanje razgovora o mnogim otvorenim pitanjima među zemljama Zapadnog Balkana, a nije zatvorena mogućnost da budu postignuti i neki konkretni dogovori.

U fokusu će svakako biti razgovori lidera Srbije i Kosova te pomoć domaćina samita da se pokrene dijalog Beograda i Prištine koji mjesecima stagnira ili nazaduje. Thaci je uoči sastanka poručio da će tražiti da i BiH prizna Kosovo, dok je Vučić kazao da u Berlin iderasterećeniji nakon konsultacija sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i Kine Xi Jinpingom.

Foto: EPA-EFEFoto: EPA-EFE

Vrijedi podsjetiti da je odlazak predstavnika BiH Denisa Zvizdića u Berlin izazvao revolt kod predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je čak uputio pismo njemačkoj kancelarki negodujući zbog toga što je poziv dobio Zvizdić, a ne on.

Dodik je pozdravio pozivanje šefova država i šefova vlada država regiona na spomenuti visokorangirani susret, ali sa negovodavanjem aludirao kako BiH na ovom skupu treba predstavljati Predsjedništvo BiH, a ne predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

Na upit novinara DW-a da prokomentira ovu pritužbu, glasnogovornica Njemačke vlade Ulirike Demmer je kratko odgovorila da je Bosna i Hercegovina pozvana na susret i to po predviđenoj proceduri.

S druge strane Zvizdić je u razgovoru za Klix.ba uoči odlaska u Berlin rekao kako će snažno insistirati na nepovredivosti načela suvereniteta i integriteta te ukidanju taksi koje je BiH jednostrano uvelo Kosovo.

Da li će berlinski sastanci uroditi plodom odnosno smiriti visoke tenzije i trasirati put ka novim kompromisima, dogovorima i saradnji ili će biti jalovi svakako da je na liderima regiona, ali i vrsti pristupa kakav će imati Francuska, Njemačka i EU.

Njemačka i Francuska su pokretači tzv. Berlinskog procesa koji je započeo 2014. u cilju stabilizacije sigurnosti i poboljšanja političkih i ekonomskih odnosa među zemljama zapadnog Balkana, među kojima su Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija.