Naslovnica MAGAZIN Lijek za uvećanu prostatu mogao bi pomoći i u tretiranju Parkinsonove bolesti...

Lijek za uvećanu prostatu mogao bi pomoći i u tretiranju Parkinsonove bolesti Lijekovi koji se koriste za liječenje uvećane prostate mogu biti moćan lijek i protiv Parkinsonove bolesti, smatra međunarodni tim naučnika.

0

Terazosin pomaže u ublažavanju benigne hiperplazije prostate opuštajući mišiće mokraćnog mjehura i prostate. Međutim, istraživači vjeruju da ima blagotvorno djelovanje i na ćelije mozga oštećene Parkinsonovom bolesti. Oni kažu da bi ovaj lijek mogao usporiti napredovanje Parkinsonove bolesti.

Oni su proučavali nekoliko hiljada pacijenata s benignom hiperplazijom prostate i s Parkinsonovom bolešću. Njihova otkrića, objavljena u časopisu Clinical Investigation, pokazuju da lijek koji blokira alfa zaštitu štiti moždane ćelije od uništenja.

Parkinson je progresivno stanje koje utječe na mozak, za koje trenutno nema lijeka. Postojeći tretmani za Parkinsonovu bolest mogu pomoći kod nekih simptoma, ali ne mogu usporiti ili zaustaviti gubitak neurona koji nastaje ovom bolešću, piše BBC.

Terazosin može pomoći aktiviranjem enzima zvanog PGK1 kako bi se spriječila smrt moždanih ćelija, kažu istraživači s Univerziteta Iowa u SAD-u i iz Pekinškog instituta za poremećaje mozga u Kini.

Kada su testirali lijek na glodarima, činilo se da on usporava ili zaustavlja gubitak nervnih ćelija. Za početak procjene može li lijek imati isti učinak na ljude, pretraživali su medicinsku dokumentaciju miliona američkih pacijenata kako bi identificirali muškarce s benignom hiperplazijom prostate i Parkinsonovom bolešću.

Proučavali su 2.880 pacijenata s Parkinsonovom bolešću koji su uzimali terazosin ili slične lijekove koji ciljaju PGK1 i uporednu grupu od 15.409 pacijenata s Parkinsonovom bolešću koji su imali drugačiji tretman za benignu hiperplaziju prostate, a koji nije djelovao na PGK1.

Čini se da su pacijenti na lijekovima koji ciljaju PGK1 postigli bolje rezultate kada je riječ o ublažavanju simptoma i smanjenju progresije Parkinsonove bolesti.

Vodeći istraživač Michael Welsh kaže da je prerano govoriti o izlječenju, a otkrića mogu potencijalno promijeniti živote ljudi koji boluju od Parkinsonove bolesti.

“Danas nemamo tretmane koji mijenjaju progresivni tok ove neurodegenerativne bolesti. To je grozno stanje, jer naše stanovništvo sve češće pogađa Parkinsonova bolest. Dakle, ovo je zaista uzbudljivo područje istraživanja”, kazao je on.

S obzirom na to da terazosin ima dokazane rezultate liječenja benigne hiperplazije prostate, kaže Welsh, njegovo odobrenje i “preuređivanje” kao lijeka za Parkinsonovu bolest trebalo bi biti omogućeno ako klinička ispitivanja dobro prođu.

Ispitivanja, koja će potrajati nekoliko godina, uporedit će lijek s placebom kako bi se osiguralo da je on siguran i efikasan u liječenju Parkinsonove bolesti.

“Nama su potrebna ovakva kontrolirana ispitivanja kako bismo dokazali da ti lijekovi zaista mijenjaju bolest. Ukoliko se pokaže da mijenjaju, to bi bila sjajna stvar”, naveo je Nandakumar Narayanan koji liječi bolesnike s Parkinsonovom bolesti.

On je dodao da ovi uzbudljivi rezultati pokazuju da terazosin možda ima skriveni potencijal za usporavanje napredovanja Parkinsonove bolesti, nešto što je očajnički potrebno da pomogne ljudima da žive dugo s ovim stanjem.