12.4 C
Bihać
Petak, 22 Oktobra, 2021

Ljudi zaraženi koronavirusom mogu imati samo probavne smetnje

Čak 36 studija o ovoj temi koje je proveo istraživački tim s Medicinskog i stomatološkog fakulteta Univerziteta u Alberti objavljeno je u julu u časopisu Abdominal Radiology. Ovaj tim otkrio je potencijalne znakove na koje bi radiolozi trebali paziti prilikom snimanja abdomena, jer bi oni mogli biti dokaz infekcije virusom SARS-CoV-2.

„Gastrointestinalne manifestacije infekcije SARS-CoV-2 sve se češće prijavljuju i zahtijevaju posebnu pažnju tokom snimanja abdomena“, izvijestili su autori.

Istraživači su ukazali da se gastrointestinalni simptomi povezani s COVID-19 uveliko razlikuju, ali mogu uključivati ​​gubitak apetita, mučninu, povraćanje, proljev i generalizirani bol u trbuhu.

Pored gastrointestinalnih simptoma, tim je otkrio potencijalne znakove na koje bi radiolozi trebali obratiti pažnju tokom snimanja abdomena jer i oni mogu poslužiti kao dokaz infekcije COVID-19. Ti znakovi uključuju upalu tankog i debelog crijeva, zrak unutar zida crijeva (pneumatoza) i perforaciju crijeva (pneumoperitoneum).

Također su naveli da su ovi simptomi poprilično rijetki, ali da mogu biti uvjerljiv pokazatelj da je koronavirus uznapredovao.

„Uvid u ove stvari ne znači nužno da pacijent ima COVID-19. Ovo može uključivati čitav niz potencijalnih uzroka. Međutim, jedan od tih potencijalnih uzroka je infekcija virusom, a u okruženju u kojem je COVID-19 vrlo raširen to treba biti crveni alarm za ljekare“, rekao je koautor studije Mitch Wilson, radiolog i predavač na Medicinskom i stomatološkom fakultetu Univerziteta u Alberti.

Druge studije koje su također proučavale ove simptome, poput one objavljene u uglednom listu BJS Society u augustu, otkrile su da su do sada gastrointestinalni simptomi bili povezani s težim slučajevima bolesti COVID-19 te da su zahtijevali prijem na intenzivnu njegu, piše Health 24.

Britanska studija objavljena u septembru u BMJ otkrila je da su probavni simptomi zabilježeni kod 992 pozitivne djece, dok je meksičko istraživanje, koje je obuhvatilo pregled podataka o 2.800 pacijenata, pokazalo da su navedeni simptomi možda prva manifestacija zaraze prije pojave temperature i respiratornih tegoba.

Mnogi stručnjaci upozoravaju da kliničari i gastroenterolozi moraju biti svjesni ovih atipičnih znakova tokom pandemije kako bi se mogle provesti preventivne mjere.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se