20.5 C
Bihać
Nedjelja, 19 Septembra, 2021

Lockdown u Njemačkoj osjetit će se i u BiH: Bit će manje novca od bh. dijaspore, “zašivat” će se džepovi

Posljedice lockdowna u Njemačkoj izazvanog širenjem koronavirusa osjetit će se, nema sumnje, i u Bosni i Hercegovini.

Njemačka je decenijama jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH. Iz najjače evropske ekonomije BiH mnogo toga uvozi, ali i u značajnom obimu i izvozi.

Tako je BiH u 2019. godini zaključno sa novembrom izvezla robe u vrijednosti od 1,5 milijardi KM. U istom vremenskom periodu uvezli smo iz Njemačke robe u iznosu od 1,6 miliradi KM. U 2020. godini koronavirus je učinio svoje, pa je vanjskotrgovinski bilans s Njemačkom značajno manji. Sada nas, po svemu sudeći, očekuje novi udar.

Lockdown u Njemačkoj značit će novi udar na našu, moramo priznati, slabu ekonomiju. Odrazit će se na promet roba i usluga. Šta činiti? Prije svega, mi ne smijemo uvoditi lockdown jer bi to bio prevelik udarac za bh. ekonomiju. Moramo svi biti svjesni da se mjere moraju poštivati – smatra Željko Šain, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Drugi negativan efekat zatvaranja u Njemačkoj bit će smanjenje priliva novca od Bosanaca i Hercegovaca koji žive i rade u ovoj državi.

– Svi naši ljudi koji rade u Njemačkoj osjetit će posljedice loockdowna. Ostat će bez posla ili će, kako mi to kažemo, na čekanje. Nekima će se značajno smanjiti primanja ili će privremeno ostati bez prihoda. Sve to će dovesti do smanjenja direktnih i indirektnih doznaka bh. dijaspore iz Njemačke – ističe Šain.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se