13.5 C
Bihać
Četvrtak, 21 Oktobra, 2021

LOKALNI IZBORI 2020: OD IZBORA GRAĐANI BOSANSKOG PETROVCA I KLJUČA OČEKUJU BOLJA VREMENA

Tačno na vrijeme otvorena su i sva biračka mjesta u Ključu i Bosanskom Petrovcu. Kako doznajemo od predsjednika tamošnjih Izbornih komisija, izborni dan je protekao bez problema i uz poštivanje svih epidemioloških mjera...

BOSANSKI PETROVAC/KLJUČ, 15. novembra – Izlaznost u ovim općinama do podneva kretala se od 11% u Ključu do skoro 17% u Bosanskom Petrovcu.

Prema riječima Slobodanke Kecman, predsjednice OIK Bos. Petrovac, svih 17 redovnih biračkih mjesta otvoreno je na vrijeme. Ova općina je imala jedno mjesto za glasanje u odsutnosti i pet mobilnih timova, od kojih je jedan tzv. COVID tim. Tako su pravo glasa iskoristili i korona pozitivni Petrovčani koji su imali validan medicinski nalaz ili rješenje o izolaciji. No bilo je i onih koji zbog toga nisu mogli iskoristiti svoje glasačko pravo.

„Obzirom da nemaju takvo rješenje nisu mogli da budu stavljeni u taj spisak i ne mogu ostvariti pravo glasa. Na našim spiskovima je 17 koronapozitivnih Petrovčana koji su glasali“, kazala je Kecman za RTV USK.

Prema podacima CIK na biračkom spisku u Bosanskom Petrovcu nalazi se 6581 građanin s pravom glasa. Oni su danas birali između četiri kandidata za načelnika općine a od svih kandidata za OV njih 17 će imati priliku da zastupa interese sugrađana u ovom zakonodavnom tijelu.

I u Ključu izborni dan protiče bez problema. Birališta, njih 21, otvorena su na vrijeme u prisustvu svih članova odbora i posmatrača.

„Pravo glasa ima 16 470 birača. Od toga je do 10.30h izašlo 1731 što je procentualno 11,21 %. Na terenu nema problema, mi do sada nismo zaprimili nijedan zvaničan prigovor i mislim da dobro protiče izborni dan“, kazala je Medina Dedić, predsjednica Općinske izborne komisije Ključ.

Građani ove općine danas biraju između tri kandidata za načelnika i 153 kandidata za Općinsko vijeće. Po prvi put izbori u BiH se održavaju u vrijeme pandemije. Stoga je, radi zaštite svih učesnika u izbornom procesu, bilo neophodno pridržavati se svih epidemioloških mjera.

Na kraju moramo napomenuti da smo tokom posjete ovim lokalnim samopravama samo malobrojne uspjeli animirati u pogledu njihovih očekivanja od aktuelnih izbora. U svakom slučaju, prema onom što smo čuli, građani ove dvije općine očekuju da će izbori biti tačka od kojih će se krenuti u kvalitetne promjene života građana, izražavajući nadu u bolja vremena.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se