Naslovnica GLOBUS Maduro odbacio evropski ultimatum o organizaciji novih predsjedničkih izbora Ističe da neće...

Maduro odbacio evropski ultimatum o organizaciji novih predsjedničkih izbora Ističe da neće popustiti pod pritiscima onih koji žele njegov odlazak

0

Venecuelanski predsjednik Nikolas Maduro (Nicolas) odbacio je ultimatum više evropskih zemalja o organizaciji novih predsjedničkih izbora.

U razgovoru za špansku televiziju La Sexta Maduro je rekao da neće popustiti pod pritiscima onih koji žele njegov odlazak i podupiru njegovog protivnika Huana Gvajda (Juan Guaido).

Španija, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Holandija, Portugal i Austrija zatražili su da Maduro sazove prijevremene izbore, rekavši da će u suprotnom priznati Gvajda za predsjednika Venecuele.

– Zbog čega bi Evropska unija govorila jednoj zemlji koja je već organizirala izbore da ponovi predsjedničke izbore zato jer nisu pobijedili njeni saveznici s desnice – kazao je Maduro, koji je za špansku televiziju intervju dao iz Karakasa.

On smatra da je dobra inicijativa ona o međunarodnoj kontaktnoj skupini u kojoj bi bili EU i zemlje Latinske Amerike poput Urugvaja i Meksika, a koja bi se trebala sastati u četvrtak u Montevideu.

– Ja podržavam tu konferenciju. Smatram da će ta inicijativa omogućiti da se sjedne za pregovarački sto, da je dobra za dijalog među građanima Venecuele, da se izglade naše nesuglasice, sastavi plan i da se riješe problemi Venecuele – ocijenio je.

Nekoliko sati prije isteka ultimatuma u Otavi bi se u ponedjeljak trebao održati sastanak ministara vanjskih poslova grupe iz Lime, u kojoj se nalaze Kanada i desetak latinoameričkih zemalja. Sastanku bi se trebali priključiti i neki drugi sudionici, kaže se u saopćenju kanadskog ministarstva vanjskih poslova. Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) trebao bi učestvovati putem videoveze, a i Evropska unija dat će svoj doprinos.

U nedjelju je kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) razgovarao telefonski s Gvajdom te su oni pozvali na organizaciju “slobodnih i poštenih” predsjedničkih izbora i potvrdili da Maduro nema legitimitet.

Ako Maduro ne organizira predsjedničke izbore, upozorila je u nedjelju francuska ministrica za evropske poslove Natali Luazo (Nathalie Loiseau), “smatrat ćemo da Gvajdo ima legitimitet da ih organizira umjesto njega i smatrat ćemo ga privremenim predsjednikom do legitimnih izbora”.

Neke zemlje, poput SAD, Kanade i brojnih zemalja Latinske Amerike, već su priznale Gvajda za predsjednika Venecuele.

Maduro ima podršku Rusije, Kine, Sjeverne Koreje i Turske te optužuje SAD da stoje iza državnog udara.

Loading...