10.9 C
Bihać
Ponedjeljak, 25 Oktobra, 2021

Mafijaši zavladali beogradskim ulicama

Građani koji ne budu nosili maske biće na licu mesta kažnjeni, dok će mafijaši, ubice i kriminalci koji pucaju beogradskim ulicama “biti pronađeni”. Iako možda ironično za poređenje, pa čak i nedolično, ne može se prevideti činjenica da se obračun sa kriminalom u Srbiji najavljuje jednom godišnje u prisustvu novinarskih ekipa a da istovremeno svedočimo mafijaškim okršajima na prestoničkim ulicama. Samo u poslednjih sedam dana u glavnom gradu su ubijena dva čoveka sumnjive prošlosti, i to usred bela dana naočigled zapanjenih prolaznika, na šta u petak reaguje i predsednik Srbije, umirivši građane rečima da “država zna ko su ubice s beogradskih ulica”. I to nije sve. Aleksandar Vučić nas upućuje i na “veze državnih struktura sa licima koja su likvidirana u Beogradu u proteklih nekoliko nedelja”.

Niz ubistava
“Znamo i ko je počinio ubistvo i u toku je potraga za licem. Ono što je interesantno je to da je lice koje je likvidirano, kao i ono nedavno likvidirano na Ušću, imalo značajne kontakte s pojedincima iz državnih struktura. To je ono što nas najviše zanima i na tome ćemo da radimo. Tu će borba biti najžešća. Užasnut sam i prezirem narkodilere”, rekao je predsednik Srbije govoreći konkretno o poslednjem ubistvu koje se dogodilo u četvrtak, kada je ispred svog stana ubijen 34-godišnji Bojan Mirković dok se vraćao kući iz supermarketa.

Ne može zemlja u kojoj ministar unutrašnjih poslova “odlično” radi posao da ima ovakvu mafiju, smatra Prelević

On je primetio ubicu i pokušao da mu pobegne, ali ga je on sustigao u garaži gde ga je i ubio sa više hitaca pištoljem sa prigušivačem. Žrtva je bio čovek dobro poznat ovdašnjoj policiji, ali i podzemlju osumnjičenom da je učestvovalo u švercu kokaina iz Kolumbije u zapadnu Evropu i Srbiju. Prethodno je preživeo atentat 2008, dok mu je brat Sandro likvidiran 2002.
Gotovo istu sudbinu imao je i Vedran Repčić, ubijen u naselju Braće Jerković samo dan ranije. U pitanju je čovek koji je 90-ih godina ubio taksistu u Beogradu, a bio je osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu. Sin je bivšeg fudbalera Sarajeva i Crvene zvezde Srebrenka Repčića.
Nedavno je u tržnom centru Ušće u garaži likvidiran Aleksandar Šarac, koji je dva puta prethodno izbegao atentat. Čovek koji se povezuje sa kriminalnom grupom Pink Panter znao je da je ugrožen jer je nosio pancir i vozio se u blindiranom Mercedesu, ali mu je ovoga puta napadač pucao u glavu.
Konačno, pomenimo i pokušaj ubistva Nenada Alajbegovića, zvanog Alibeg, početkom meseca. Bivši vođa Partizanove navijačke grupe Zabranjeni prethodno je četiri puta ranjavan u sačekušama, a policiji je odranije poznat kao narkodiler. Ovoga puta je ranjen.

Sprega s politikom
Komentarišući pomenute događaje, Vučić teatralno najavljuje da će “borba protiv kriminala biti bespoštedna”.
“Ta borba je počela, itekako počela. Uhapšeni su ljudi koji su visoko pozicionirani u nekom od klanova koji su pokušali ubistvo bivšeg navijačkog vođe Alajbegovića. Sve zbog narkobiznisa. Srbija će obezbediti punu sigurnost ljudima. Nažalost, mi imamo uvezene klanove među kojima traje borba”, rezimira predsednik Srbije, na šta mu replicira advokat Božo Prelević rekavši za N1 da kriminalni klanovi koji su aktivni u Srbiji nisu “uvezeni”.
“Definicija organizovane mafije o kojoj govorimo je da nastaje u sprezi s politikom. Ne može zemlja u kojoj ministar unutrašnjih poslova radi ‘odlično’ posao da ima ovakvu mafiju. Ili je dobro radio, pa nema mafije, a ako mafije ima, onda nije radio dobro”, smatra Prelević.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se