Magazinović Zvizdiću: Da li je Vama važniji zakon ili Bakir Izetbegović?!

Saša Magazinović, poslanik SDP-a, uputio je pitanje Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Vijeća ministara, “da li je njemu važniji zakon ili Bakir Izetbegović”.

Naime, Magazinović je naveo da je Predsjedništvo BiH donijelo zaključak kojim se pokušava uvesti praksa da se zaključkom mijenjaju zakoni. Riječ je o zaključku donesenom u junu prošle godine, a koji je potpisao u to vrijeme predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

image-1

Dokument koji je potpisao Bakir Izetbegović: Zaključak iznad zakona?!

– Zaključak Predsjedništva BiH kaže da u cilju potpunog poštivanja ustavnih standarda i relevantnih odluka Ustavnog suda obavezuje Ministarstvo civilnih poslova, da izravno kontaktira nadležna kantonalna ministarstva bez posredovanja institucija na nivou FBiH. Radi se o međunarodnim sporazumima. Zakon o postupku zaključivanja izvršavanja međunarodnih ugovora ni na jednom mjestu ne spominje kantone. E, sad jasna je ta intencija Predsjedništva BiH u ovom mandatu da od kantona prave državu, ali nije bilo do sada jasno da oni sebe smatraju svemogućim da zaključkom mijenjaju zakon. Da nepoštivaju Parlament, jer ako hoće da promijene zakon i naprave neku novu proceduru, onda je logično da predlože izmjene i dopune, izmijeni se zakon i onda se to radi po zakonu, a ne po zaključku – kazao je Magazinović.

On je naveo da je ovo jedna od inovacija koju Predsjedništvo uvodi da zaključkom implementiraju presudu Ustavnog suda.

– To je sjajna ideja. Imamo sad način kako implementirati ogroman broj presuda – zaključili da ćemo ih implementirati. Da kod njih važe principi država – to sam ja, državno auto, to je moje auto i slično. Ali, da se otišlo ovoliko daleko, da se zaključkom mijenja zakon i naređuje državnom ministru da ne poštuje taj isti zakon, ovo je, ipak, malo previše – kazao je Magazinović.

On je naveo da njegovo pitanje “da li Vijeće ministara poštuje zakon o postupku zaključivanja izjašnjavanja međunarodnih ugovora ili zaključak Predsjedništva, koji je u suprotnosti s tim”.

No, njegovo pitanje ostalo je bez odgovora, jer Zvizdić nije prisustvovao sjednici, a niko od drugih prisutnih članova Vijeće ministara nije mu odgovorio.

Magazinović je na ovaj način želio ukazati na pokušaj Predsjedništva BiH da uvede u praksu mijenjanje zakona zaključcima.

– Nepoštivanjem ponižavaju Parlament. Ne može se raditi po zaključku. Ne može se zaključkom implementirati presuda Ustavnog suda. Da se otišlo ovoliko daleko da se zaključkom mijenja zakon i naređuje ministru da krši zakon je previše – kazao je Magazinović.

Magazinović je istakao da Zakon o postupku zaključivanja i izvršenja međunarodnih sporazuma ne poznaje kantone kao partnere u tom procesu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se