28.8 C
Bihać
Ponedjeljak, 21 Juna, 2021

Mario Kordić, kandidat HDZ-a BiH novi je gradonačelnik Mostara

On je u trećem krugu glasanja dobio podršku 17 od ukupno 35 gradskih vijećnika.

Dr. Zlatko Guzin, kandidat “Koalicije za Mostar” dobio je 16 glasova. Dva su nevažeća. U prva dva kruga nijedan od ove dvojice mostarskih ljekara nije imao potrebnu dvotrećinsku većinu.

Podsjetimo, među kandidatima za gradonačelnika je bila i Irma Baralija, koja je u prvom dijelu konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća imala pet glasova.

To glasanje je poništeno, praktično, kada se u tu priču uključio visoki predstavnik u BiH, Valentin Incko (Inzko) jer su vijećnici bili usvojili zaključak o javnom umjesto tajnom glasanju.

Baralija dobila dva glasa

Na ponovljenom glasanju, Baralija je dobila dva glasa, dok njen kolega iz Bh. Bloka, Arman Zalihić kojeg je PMP kandidirala 10. februara, nije dobio nijedan glas, budući da je napustio zasjedanje nakon što nije dobio traženu odgodu radi dodatnih konsultacija.

Na sjednici Gradskog vijeća održanoj u petak iznesen je prijedlog o modelu rotirajućeg gradonačelnika. Prijedlog osmišljen u SDP-u, prema kojem bi se na period od 16 mjeseci rotirali kandidati Bh. Bloka, Koalicije i HDZ-a dobio je podršku SDA.

Međutim, za HDZ BiH je taj prijedlog bio protustaturan i neprovodiv.

Naša stranka odustala od prijedloga

Zanimljivo je da su iz Naše stranke danas odustali od tog prijedloga, a i iz međunarodne zajednice su reagirali preporučivši vijećnicima da ne odgađaju dalji izbor za gradonačelnika Mostara. Također, naveli su da je izbor gradonačelnika jasno propisan Statutom Grada.

Inače, prema Statutu Grada, gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća ne mogu biti iz reda istog naroda.

S obzirom na to da je Salem Marić iz SDA nakon Ivana Zelenike iz HDZ-a BiH, koji je izabran za predsjednika Gradskog vijeća dobio najviše glasova, izvjesno je da će on preuzeti ovu funkciju.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se