Matematičari u nevjerici: Kako je njemački penzioner riješio najteži zadatak u historiji

IZVORavaz.ba

Nekadašnji statističar u farmaceutskoj kompaniji, Rojen je riješio problem poznat kao Gausova nejednakost korelacije (GCI).

Teorema se može predstaviti na sljedeći način: ako strijelicama pikada gađate dvije slike koje se preklapaju, na primjer krug i pravougaonik, vjerovatnoća da ćete pogoditi presjek te dvije slike bit će jednaka ili veća od umnoška vjerovatnoće da ćete pogoditi pravougaonik s vjerovatnoćom da ćete pogoditi krug.

U teoriji vjerovatnoće, inače, važi pravilo da je vjerovatnoća da će se dva nezavisna događaja istovremeno dogoditi jednaka vjerovatnoći jednog događaja pomnoženom s vjerovatnoćom drugog.

U svojoj potrazi za dokazom, Rojen se vratio korjenima u farmaceutskoj industriji i korjenima same Gausove nejednakosti korelacije. Naime, američki statističar Oliv Dan još je 1959. koristio GCI kao formulu za računanje raspona u koje će s određenim vjerovatnoćama pasti neke vrijednosti.

Rojen je otkrio da bi se ovako formulisana GCI mogla generalizovati tako da ne važi samo za gausijanske raspodJele slučajnih varijabli, već i za opšte statističke podatke povezane s kvadratima gausijanskih distribucija.

Iako su Rojenov rad osporavali brojni matematički stručnjaci, on je odlučio da ga ipak predstavi i to u opskurnom indijskom statističkom časopisu.

– Navikao sam da me matematičari s najboljih nJemačkih univerzita ignorišu. Nisam baš previše nadaren za rad putem društvenih mreža s drugim naučnicima. To mi nije važno za kvalitet život , rekao je za on časopis “Kvanta”.

Dokaz da je je teorija tačna

Za Rojenov rad saznala su dvojica poljskih matematičara, Rafal Latala i njegov student Darijus Matlak. Oni su svoj komentar napisali i objavili ga na stranici arXiv.org na kojoj se često objavljuju radovi iz matematike, fizike i informatike. Zahvaljujući ovoj objavi, matematička zajednica poslJednjih mjeseci konačno je postala svjesna i priznala da je Rojenov dokaz tačan, piše Indipendent.

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se