Med od maslačka protiv kašlja i holesterola

IZVORavaz.ba

Pored toga ima pozitivan učinak na smanjenje masnoća u krvi, kod uklanjanja bradavica. Pomaže i kod smirenja želučanih tegoba i žgaravice.

Maslačak se od davnina koristi za prirodno liječenje mnogih tegoba i bolesti, iako mnogi i danas misle da je on još samo jedan od korova koji raste na zelenom travnjaku.

No, ako nismo mi, pčele su prepoznale njegovu ljekovitost te ga redovito oprašuju i rade iznimno cijenjen i ljekovit med od maslačka.

Boja meda od maslačka varira od žarko žute pa sve do one tamnije, zavisno o kristalizaciji. Smatra se da je intenzivnija zlatno žuta boja pokazatelj veće kvalitete, odnosno čistoće meda.

Med od maslačka krasi jak i oštar okus te bogata aroma, a po jačini je sličan eteričnom ulju maslačka. Srednje je sladak, a okus mu je osvježavajući. Miris podsjeća na mješavinu kamilice, amonijaka, ljepila životinjskog porijekla i sirćeta. U početku vam se njegov okus možda neće svidjeti, ali s vremenom ćete ga sigurno zavoljeti.

 Pčelinji med od maslačka kao lijek

Med od maslačka pomaže u održavanju zdravlja probavnog sustava. Izvrstan je kod crijevnih, želučanih, žučnih bolesti. Sastojci ovog visoko vrijednog meda pomažu pravilnom radu bubrega i jetre. Čak ga nazivaju i prirodnim eliksirom za jetru. Preporučuje se svima onima koji imaju lošu ili osjetljivu probavu.

Maslačak i njegove prerađevine imaju razne blagodati na ljudski organizam i kao namirnica je prečesto zanemaren. Stariji ljudi dobro se još sjećaju domaćih recepata, kojima je maslačak pomagao u održavanju zdravlja i vitalnosti, pa ćemo se vratiti u prošlost kako se ove dragocjene informacije nebi zaboravile.

Maslačak služi za smanjnje masnoća u krvi. Odličan je izbor za revitalizaciju organizma nakon duge i teške zime. Stimulira apetit, budi tijelo, regulira metabolizam ragradnje masti i čisti krv od štetnih komponenata.

Također pomaže i u liječenju želučanih tegoba ili probavnih smetnji. Imate li problema sa žući ili mokraćnim kanalima maslačak će zasigurno pomoći.

Matična mliječ u medu od maslačka

Med od maslačka nastaje iz jednog cvijeta pa se zato zove monoflorni med. Monoflorni medovi se razlikuju po količini matične mliječi. Uspoređujući med od maslačka s drugim medovima po izvoru matične mliječi, bitno je naglasiti da se on nalazi odmah iza meda od kestena.

Ako se borite sa sezonskim alergijama, astmom ili bronhitisom, redovitim korištenjem matične mliječi možete ublažiti ili u potpunosti suzbiti simptome.

Matična mliječ je poznati dodatak prehrani koji se koristi kod podizanja imuniteta u liječenju i sprječavanju pojave bolesti. Matična mliječ u medu od maslačka pomaže kod:

1. oporavka od bolesti,

2. ta usporavanje širenje tumora,

3. sprečava pojavu hroničnih bolesti,

4. stimulira žlijezde s unutarnjim izlučivanjem,

5, njeguje i podmlađuje kožu,

6. poboljšava pamćenje,

7. regulira hormone i krvni pritisak

8. snižava holesterol,

9. podstiče apetit i

10. djeluje antivirusno, antibakterijski i protuupalno.

Preporučuje se za korištenje kod epidemija kao što je gripa u zimskim mjesecima, ali i ako ste dugotrajno izloženi stresnim situacijama, jer se odlično bori sa psihofizičkim naporima. Sastojci matične mliječi posebno su korisni kod hroničnog umora i iscrpljenosti.

 Za čaj i na salatu

Poznat i kao radič, maslačak je višegodišnja biljka žutih cvjetovima. Na svijetu je poznato oko 25 vrsta maslačaka, od kojih većina raste u područjima umjerene i hladnije klime. Maslačak cvjeta u periodu od marta do oktobra. Svi dijelovi maslačka se mogu upotrebljavati.

Listovi se često jedu na salatu ili se od njih pravi čaj. Čaj lista maslačka pomaže u tegobama mokraćnog mjehura.

Čaj od korijena maslačka koristi se kao sredstvo koje pospješuje znojenje, čisti dišne puteve i uklanja toksine iz tijela.

Cvjetovi se beru između marta i maja, korijen se vadi u rano proljeće ili kasno ljeto, dok se listovi beru prije cvatnje u proljeće. Cvjetovi koji se uberu u rano proljeće koriste se za pripremu meda ili sirupa od maslačka

 Nauka je potvrdila

Dosadašnja znanstvena istraživanja pokazala su da redovitim korištenjem meda od maslačka možemo smanjiti kiselost želučanih sokova za više od 50 posto.

Imate li problema sa aknama i prištićima, možete ga koristiti direktno na kožu.

Odlično je i prirodno sredstvo protiv opekotina.

Konzumiranje ovog meda najviše se preporučuje onima koji imaju problema s dišnim putevima i pušačima.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se