13.8 C
Bihać
Ponedjeljak, 18 Oktobra, 2021

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježen i u Cazinu: Invaliditet nije i ne smije biti prepreka

3. decembra se u svijetu obilježava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, a ove godine u fokusu je tema “Izgraditi bolje: prema svijetu sa uključivosti invaliditeta, pristupačnom i održivom nakon Covid-19”.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, više od milijardu ljudi ima neki oblik invaliditeta i taj broj se stalno povećava. Osobe s invaliditetom suočavaju se sa siromaštvom, neadekvatnim pristupom obrazovnom sistemu i zdravstvenoj zaštiti, problemima u zapošljavanju, ali i fizičkim barijerama u prostoru. Pandemija virusa korona dodatno je pogoršala njihov položaj.

Udruženje paraplegičari Cazin i osobe oboljele od dječije paralize su ovaj datum obilježili skromno uz ugodno druženje i razgovor, poštujući sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Važna poruka sa ovog okupljanja jeste da invaliditet nije i ne smije prepreka, a do društvene zajednice je da ukloni barijere i pruži svima jednake šanse.

Prihvaćanje osoba s invaliditetom veće je nego ranije, ali je status u društvenom smislu još uvijek diskriminirajući. Potrebno je izgraditi sistem u kojem će te osobe moći ostvariti svoja prava od kojih mnoga i danas postoje samo na papiru. Potrebno je poticati njihove mogućnosti, a ne naglašavati ono što ne mogu. Osobama s invaliditetom ne trebaju samilosni, prigodni ostaci, već ravnopravan i dostojanstven život jer i oni mogu sve na svoj način.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se