Medresu u Cazinu Austro-Ugari prvo zapalili pa obnovili 1890. godine

Vakufska imovina

Današnju zgradu Stare medrese podigla je Austro-Ugarska 1890. godine u orijentalnom stilu od kamena. Bila je u funkciji sve do 1918. godine, kada je prestala s radom zbog nedostatka finansijsko-materijalnih sredstava. Dolaskom komunističke vlasti 1945. godine, Medresa je oduzeta Islamskoj zajednici, kao što je to u tadašnje vrijeme bio slučaj s brojnim vakufskim dobrima na ovom prostoru.

Fotografija Medrese iz tridesetih godina prošlog stoljeća

Ponovo je otvorena za vrijeme agresije na BiH 1993. godine, kada je u njoj počela s radom nova Medresa “Džemaluddin Čaušević”.

Prostorije Stare medrese koriste džemat Medresa i administracija Medžlisa IZ Cazin za svoje potrebe. Ovaj objekt pod zaštitom je države, a drvena munara pravi je raritet u Krajini. Objekt Stare medrese u Cazinu funkcionira u sklopu džemata Medresa.

Pored kompleksa Stare medrese, vakufsku imovinu džemata Medresa čine još i džematska kuća s imamskim stanom i poslovnim prostorom te džematsko mezarje. U otvorenom dijelu dvorišta Medrese nalaze se mezarja muderisa i imama. Medresa je dobila ime po najpoznatijem alimu s ovog područja Džemaluddinu Čauševiću iz Bosanske Krupe, koji je svojevremeno bio reisu-l-ulema.

Dnevni namazi

U maju 1998. godine, na drugoj lokaciji počela je gradnja nove zgrade za potrebe Medrese i već od 2004. u novoizgrađenom veleljepnom objektu učenicima je pružena mogućnost da stječu znanja uz najsavremenija nastavna sredstva i pomagala. U objektu Stare medrese više nisu smješteni učenici i u njoj se ne izvodi nastava. Tu se obavljaju dnevni namazi, a redovno se odvija i mektepska nastava.

Internat za đake

Medresa “Džemaluddin Čaušević” jedina je na području Bihaćkog muftijstva i pokriva potrebe za ovom vrstom školovanja. Školovanje traje četiri godine, a nastava se izvodi u okviru 28 predmeta. Odjeljenja su zasebna za momke i djevojke, koji su smješteni u internate, gdje su im osigurana tri obroka dnevno.

Gradski džemat

Džemat Medresa je gradski i nastao je izdvajanjem iz džemata Cazin Grad, a smješten je u starom dijelu grada ispod samih zidina srednjovjekovne utvrde. Džemat ima džamiju, koja se nalazi u sklopu kompleksa Stare medrese. Imamsku dužnost u džamiji Stare medrese u Cazinu obavlja hafiz Suad ef. Šahinović iz Bužima, profesor kiraeta u novom objektu Medrese “Džemaluddin Čaušević” u Cazinu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se