Mektić: Policija je sinoć u BiH uhapsila potencijalnog teroristu

Terorizam ne miruje, produbljuje svoje djelovanje i mijenja načine rada, tako da postaje sve veća opasnost u svijetu i EU, kazao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić povodom posljednjih napada u Barceloni i Marseilleu.

– Mi u BiH smo u posljednjih nekoliko godina poduzeli mnogo radnji kako bi se eliminisalo sve ono što može predstavljati opasnost od terorizma. Najviše radimo na prevenciji, kako bismo što više eliminisali opasnosti od mogućeg terorizma. Mislim da smo postigli dobre rezultate, iako, kao niko u Evropi, ne možemo reći da smo apsolutno eliminisali ovu opasnost – poručio je Mektić.

Suština borbe protiv terorizma je postala da što prije dođete do informacije kako biste preduprijedili moguće napade, dodao je ministar sigurnosti.

Zbog postojanja radikalizma u BiH, prema njegovm riječima, u BiH je potrebno raditi na projektima deradiklizacije i resocijalizacije, kako bi se mladim osobama objasnile opasnosti i štete od radikalizacije.

Najavio je da će BiH od EU-a dobiti pomoć u iznosu od 18 miliona eura, koji će biti iskorišteni za borbu protiv terorizma.

Ni ovo obraćanje javnosti Mektić nije propustio da se osvrne na rad Tužilaštva BiH. Ovu pravosudnu instituciju, a posebno njen menažment, predvođen v.d. glavne tužiteljice Gordanom Tadić, okarakterisao je kao nesposbne da se bore protiv kriminala i korupcije i za uspostavu pravne države.

– Umjesto toga oni fabrikuju prijave i predmete protiv mene, a do sada je formirano sedam predmeta protiv Dragana Mektića, kako bi me diskreditovali jer otvoreno govorim da ne rade svoj posao – istakao je Mektić.

Posebno se osvrnuo na status na društvenoj mreži Facebook, iza kojeg stoji izvjsni Josip Šimić, a koji na vulgaran način dovodi u vezu ministra Mekića i glavnu tužiteljicu KS Dalidu Burzić.

– Pozivam Tužilaštvo da javno objasni šta Šimić svaki drugi dan radi u Tužilaštvu. Od nekih ljudi iz državnog pravosuđa sam dobio informaciju da je on redovan gost u Tužilaštvu. Preko njega se prave anonimne prijave protiv mene, a do tog zaključka sam došao jer je jedan njegov tekst, objavljen na pojedinim portalima, identičan anonimnoj prijavi protiv mene. Ranije nisam znao o kome se radi pa sam se raspitao. Radi se o osobi kojoj je na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu dijagnosticirana dijagnoza “sumanuti poremećaj paranoje”, a u otpusnom pismu je navedeno da je samoinicijativno napustio kliniku. Ta je osoba opasna po okolinu i potrebna mu je pomoć. Neka Gordana Tadić kaže šta takva osoba radi u Tužilaštvu – naglasio je Mektić.

Uskoro opširnije…

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se