Naslovnica GLOBUS Merkel: Brexit je ‘duboki rez’ za Evropu Brexit je “duboki rez” za...

Merkel: Brexit je ‘duboki rez’ za Evropu Brexit je “duboki rez” za Njemačku i cijelu Evropu, ocijenila je u petak njemačka kancelarka Angela Merkel i dodala da očekuje “intenzivne” pregovore o budućem odnosu s Velikom Britanijom.

0
German Chancellor Angela Merkel gives a joint press conference with Albania's Prime Minister (not in picture) on January 27, 2020 at the Chancellery in Berlin. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP) (Photo by ODD ANDERSEN/AFP via Getty Images)

– Njemačka želi ostati blizak partner i prijatelj Velike Britanije – rekla je u videoporuci objavljenoj samo nekoliko sati prije izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Istovremeno je naglasila da će Evropa braniti svoje interese, posebno integritet jedinstvenog evropskog tržišta, u teškim pregovorima koji će uslijediti ove godine radi definiranja budućeg trgovinskog odnosa između bloka preostalih 27 zemalja i Londona, prenosi Al Jazeera Balkans.

Naglasila je da će ti pregovori obilježiti ovu godinu, te da očekuje intenzivne pregovore, uputivši upozorenje Britancima.

– Što će se Britanci više udaljavati od uvjeta jedinstvenog tržišta, više će se mijenjati naši budući odnosi – rekla je.

– Evropska unija garantira nam jak glas u svijetu koji se neprestano mijenja i odlučni smo nastaviti uspješnu priču Evrope s preostalih 26 zemalja – naglasio je njen glasnogovornik Steffen Seibert na konferenciji za novinare.

Velika Britanija u petak će postati prva zemlja koja napušta EU.

Taj odlazak obilježava početak druge faze složenih pregovora o vezama Londona i Brisela nakon prijelaznog razdoblja do 31. decembra, ali i između Londona i drugih zemalja, poput Sjedinjenih Američkih Država.