16.8 C
Bihać
Ponedjeljak, 27 Septembra, 2021

Merkel upozorava na treći talas korone zbog novih sojeva

IZVORavaz.ba

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da bi se zbog porasta slučajeva mutiranog oblika koronavirusa mogao dogoditi i treći talas epidemije.

Merkel je podsjetila da je njemački zdravstveni sistem bio na ivici vanredne situacije krajem decembra 2020. godine, te istakla da je danas broj infekcija koronavirusom mnogo manji, a broj smrtnih slučajeva u opadanju.

Merkel je izjavila da se može razmišljati o postepenom ublažavanju mjera protiv Covid-19.

– Ublažavanje može biti relativno lako bez zaraznijih mutacija. Zbog ovih (mutacija) sada ulazimo u novu eru epidemije, gdje se može dogoditi treći talas. Britanska varijanta koronavirusa agresivnija je i zamijenit će prvi virus koji se pojavio. Sada moramo postupiti pametno i pažljivo, tako da treći talas ne zahtijeva novo zatvaranje po cijeloj Njemačkoj – poručila je nemačka kancelarka.

Navodeći da će trebati još nekoliko mjeseci da u potpunosti kontrolišu epidemiju, Merkel je dodala da „ako vakcine pokažu svoj učinak, ako firme budu isporučivale kako je obećano, tada ćemo nakon nekoliko mjeseci biti vrlo blizu imunitetu stada“.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se