20.5 C
Bihać
Nedjelja, 19 Septembra, 2021

Migranti dio izbornih taktika: Vraćaju se u Biru odmah nakon izbora?

Građani pred Birom ističu to da Amir Murić ima sudsku presudu protiv njenog vlasnika i mjeru zabrane njene prodaje.

Nakon što su vlasti Unsko-sanskog kantona ispraznile privremeni prihvatni centar Bira od migranata, zasluge za ovaj čin počele su preuzimati gotovo sve političke stranke. Sve do jučer u Bihaću je bilo onih koji su bili protiv ovakvih aktivnosti, stajali su protiv svih, pa i nazivali netolerantnim sugrađane koji su siti posljedica nerješavanja trogodišnje migrantske krize.

Mazanje očiju
Međutim sad, da li po direktivama svojih stranaka ili vlastitom proračunatošću, potpuno su promijenili stavove u javnosti. Biti na strani migranata ili Međunarodne organizacije za migracije (IOM), liberalnih nevladinih udruga i kvazihumanitarističkog filozofiranja nikako nije dobro za glasove, bar tako razmišljaju sada u Bihaću i Velikoj Kladuši oni koji su se registrovali za predstojeće izbore.
Na sličan način će, prema nezvaničnim najavama, funkcionisati i pokušaj zatvaranja Bire u kojoj i dalje za IOM radi mnogo Bišćana, pa cure informacije da se vrše dezinfekcije, mijenja namještaj i vrše pripreme za ponovni prihvat migranata.
– Važno je samo da izbori prođu, da se malo da za pravo lokalnim političarima, a narodu opet zamažu oči, napisao je na forumu Bišćana jedan izvor koji radi u Biri.

Obaveza svakodnevnog okupljanja pred Birom i Miralom iscrpljuje građane, biva ih sve manje, jer ne vide poentu u protestima

U međuvremenu i građani Velike Kladuše vrše pritisak na to da se zatvori i privremeni centar Miral, za što je Vlada USK-a dala obećanje da će učiniti, ali još ga nije realizovala. Jedini način da to učini, kao i za sve do sada bez podrške države, bilo bi da migrante iseli na neku drugu lokaciju van grada kao što je to učinjeno s Lipom u Bihaću. Međutim, nadmudrivanje s međunarodnim organizacijama i nebriga države doveli su do toga da je Općinsko vijeće u Kladuši odbilo svaku mogućnost da izda dozvolu za alternativnu lokaciju, a i sam premijer USK-a Mustafa Ružnić je vijećnicima sugerisao da tako postupe.
U MZ-u Polje u Velikoj Kladuši, pred Miralom, građani se već desetak dana redovno okupljaju, tražeći zatvaranje kampa, dok se istovremeno to isto dešava i u Jablanskoj u Bihaću ispred Bire, gdje građani traže da se spriječi svaki novi pokušaj da se migranti vrate u Biru.
I jedne i druge premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić je obišao i dao im javnu podršku. Zapravo, ova okupljanja su počela odmah nakon zatvaranja Bire kada su predstavnici vlasti USK-a pozvani u Sarajevo i kada je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić izvršio pritisak na njih da vrate migrante u Biru, a taj pritisak prethodno je izvršio IOM, pa Evropska komisija, Amnesty International te konačno i američka ambasada u BiH.
image
Premijer u razgovoru s okupljenim građanima

– Deseti dan se grupa građana, koja se bori za Bihać, okuplja, bez obzira na kišu, čuva Biru gdje su mnogi ljudi zarađivali za život, u profitabilnom preduzeću, a koje je sumnjivom privatizacijom dovedeno u poziciju da nam zagorčava život kao migracioni centar! Bira je zatvorena, ali nas zabrinjava to što se unutar nje dešava. Iako je prazna, radnici još dolaze, pravi se hrana za Boriće, ali kontejneri još ne izlaze. Šta čekaju s kontejnerima ako nema mjesta na Lipi? Zašto kontejnere ne prevezu na Lipu i završe posao oko zatvaranja Bire, javno je postavio pitanje gradski vijećnik Sej Ramić.
Vatra u vikendici
Dakle, iako svi očekuju da se izvrši konačni pritisak, zbog dolaska zime, kako bi se migranti vratili u Biru, brojni građani Bihaća i nerijetki političari ostaju protiv ovakvog plana. Migranti koji su se povukli još dublje u šume oko Bihaća neće moći tu prezimiti kada padne snijeg. S obzirom na brojne požare u protekle tri godine, sve je manje podesnih objekata, lovačkih domova i vikendica u koje bi migranti mogli provaliti i koristiti ih. Jučer je jedan Bišćanin snimio video o tome kako je zatekao dvojicu migranata u svojoj vikendici, koji su poskidali lamperiju te ložili vatru na podu kuće. U jednom momentu je odlučio da sam zapali vikendicu jer, kako je kazao, svakako će je zapaliti migranti, ako ne ova dvojica koje je zatekao, onda zasigurno neki drugi.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se