21.3 C
Bihać
Nedjelja, 1 Avgusta, 2021

Migranti u Bosni kampuju na minus 15 stepeni

Njemački listovi pišu o bezuspješnim pozivima EU i Josepa Borella da ubijedi Dodika da primi izbjeglice u RS ali i bolestima migranata koje liječi jedan njemački doktor. Pitaju se i gdje je otišao novac EU.

“Bio je to očajnički apel Josepa Borella upućen Miloradu Dodiku. Potrebna su održiva rješenja, potrebno je otvoriti više izbjegličkih centara koji bi se proširili na cijelu zemlju i stvoriti uslove u kojima izbjeglice mogu preživjeti zimu. Ako se situacija sa izbjeglicama konačno ne poboljša, to bi moglo imati ozbiljne posljedice za glas koji bije BiH”, navodi se u Weltu.

Ovako njemački list Welt počinje svoj članak o migrantskoj krizi u BiH i postavlja pitanje da li se tom sakrivenom prijetnjom može uopšte nešto postići? I šta je sa 90 miliona eura, koje je EU od 2018. doznačila Bosni i Hercegovini, pri čemu je prije dvije sedmice upućeno dodatnih 3,5 miliona eura.

U tom kontekstu Welt pominje izjavu gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića za DW, koji je rekao da je EU uplatila tako mnogo novca ali da Bihać nije dobio ni centa.

Njemački list potom citira dijelove povjerljivog, internog izvještaja Europske komisije o stanju sa migrantima u BiH u kojem se kaže da 1.900 izbjeglica kampuje na otvorenom – oko izgorjelog migrantskog naselja Lipa.

“Šatori, ispred kojih su zapalili vatru, napravljeni su od plastičnih cerada i posječenog drveća. Zbog nedostatka sanitarnih uređaja, mnogi imaju kožne bolesti a neki od njih pokazuju simptome Covida”. Za 20 šatora, koje su podigle Oružane snage BiH, kaže se da „na žalost nisu svi u perfektnom stanju a migranti se žale da kroz rupe prolazi voda kao i da je vazduh u njima zagađen jer se griju na gorivo a nema ventilatora”, prenosi Welt.

EU i teške optužbe prema BiH

U jednom drugom internom izvještaju s početka godine, koji Welt također citira, EU podiže teške optužbe prema BiH.

“Mora se istaći kako je politika EU bila konzistentna i koherentna kao i da je EU Bosni na raspolaganje stavila sva neophodna finansijska sredstva. Vlasti u BiH na različitim nivoima nisu slijedili preporuke i ocjene EU, međunarodnih partnera i njihovih organizacija i treću godinu stoje pred jednim te istim problemom”, prenosi dw.com

Welt potom primjećuje da mala poboljšanja postoje i da su migranti dobili doktora, koji sada ima prostoriju u kojoj može da ih pregleda. A onda citira šeficu Kluba poslanika Zelenih u Europskom parlamentu Ska Keller, koja kaže da EU snosi sukrivicu za situaciju u BiH obrazlažući to ilegalnim pushbackovima iz Hrvatske, provedenim uz upotrebu sile.

“EU sa svojim više nego upitnim metodama, svaljuje problem na BiH – zemlju u kojoj i bez migranata postoje veliki problemi. Potrebno je hitno zaustaviti ilegalne pushbackove iz Hrvatske i uspostaviti istinski solidarni, europski azilantski sistem, koji ne ostavlja na cjedilu niti ljude u nevolji niti druge pojedince kojima je potrebna zaštita”, piše u članku koji je objavio Welt.

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se