11 C
Bihać
Srijeda, 22 Septembra, 2021

Milioni bačeni na neispravne respiratore: Ko se poigrava životima građana u vrijeme pandemije

Respiratori su dokaz da je vrh SDA korumpiran i uvaljen u najprimitivniji oblik lopovluka i krađe građanskih novaca, kaže Kazaz

U jeku pandemije koronavirusa, dok se nižu crni rekordi po broju zaraženih i umrlih u BiH, utvrđeno je da su skupocjeni respiratori iz Kine, koji su plaćeni čak 10,5 miliona KM, beskorisni i neispravni! Nemaju čak ni bankovnu garanciju, što znači da se novci Federalne uprave civilne zaštite, koja ih je nabavila putem „Srebrene maline“, ne mogu vratiti!

Smušena vlast

Osim nabavke neispravnih respiratora koji su trebali biti podijeljeni medicinskim ustanovama i služiti teško oboljelima, vlast se pokazala potpuno pogubljenom i smušenom i kada je u pitanju otvaranje izolatorija. Tako Kanton Sarajevo u vrijeme pandemije nema osposobljenu infektivnu kliniku.

Ovo sve potvrđuje tezu da se vlast igra životima građana te da se krije iza ličnih interesa, dajući neopravdane i neosnovane izjave da je istraga koja se vodi protiv respiratorske mafije atak na Bošnjake!

Enver Kazaz, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i politički analitičar, rekao je jučer za „Avaz“ kako su respiratori dokaz da je vrh SDA korumpiran i uvaljen u najprimitivniji oblik lopovluka i krađe građanskih novaca. Osvrnuo se i na (ne)rad Vlade KS i zdravstveni sistem.

– Cijela priča oko respiratora mogla bi biti slika načina na koji je ta stanka od rata naovamo, ali i u samom ratu, vodila državu, ali i načina na koji koristi državne institucije da bi preko njih omogućila bogaćenje svojih pojedinih kadrova – rekao je Kazaz.

Gledajući stvari u kontekstu pandemije i afere „Respiratori“, kako je pojasnio, “otkriva se sva bezočnost, amoralnost SDA, o tzv. borbi za interese Bošnjaka”.

– Ta se borba najbolje vidi po broju umrlih zbog lošeg zdravstvenog sistema, po neutvrđenom putu pacijenata i po provođenju volje jedne osobe, čije ime ne želim da spominjem, a koja je zbog svoga neznanja, samovolje, bahatosti uništila zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo – tvrdi Kazaz.

Ustvrdio je da je Vlada KS, s Mariom Nenadićem na čelu, samo instrument volje te osobe kada je u pitanju zdravstveni sistem.

– To je vlada koja nije bila sposobna da na uljudan način uredi model nastave u školama i ne pretvori ih u žarišta koronavirusa. To je vlada koja bi, na koncu, morala imati toliko ljudskog dostojanstva da, kada se pokazuje njena nesposobnost, podnese neopozivu ostavku – kaže Kazaz.

Rade šta hoće

Filozof, sociolog i psiholog Esad Bajtal kaže kako u Kantonu Sarajevo imamo paradoksalnu, ali u našim uvjetima logičnu situaciju.

– Samo je epidemiološka klinika u KS zatvorena u vrijeme pandemije. Sve je onda sasvim jasno. Plus, tu je priča o respiratorima. Svega je tu bilo, od udara na Bošnjake do “sve je bilo, samo nije bio kriminal”, a, ustvari, jeste kriminal. Respiratori se ne mogu ni koristiti. Svaki dan se igraju našim životima i nikome ne odgovaraju, a sistem je potpuno izvrnut poput izvrnute čarape. Bahate se, rade šta i kako hoće – tvrdi Bajtal.

Zaslužuju poštovanje

U konačnici su građani, kaže Kazaz, prepušteni sami sebi i nadljudskim naporima osoblja Opće bolnice koje je dokazalo da mu je ljudski život važniji od novca, karijere, moći.

– Oni zaslužuju naše poštovanje, a gađenje zaslužuju oni koji slušaju jednu osobu koja provodi destruktivnu volju u Kliničkom centru u Sarajevu – navodi Kazaz.

Vlast se s nama igra. Šta god kažu, prevare nas. Oni nas obmanjuju, ponašaju se samovoljno i bez odgovornosti, kaže Bajtal

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se