Milorad Dodik u intervjuu za Reuters “okrenuo ploču”: Nisam protiv BiH

“Ja nisam protiv BiH, ali nisam za onu koja urušava Dejtonski mirovni sporazum”, rekao je Dodik u intervjuu agenciji Reuters.

Agencija u izvještaju ocjenjuje da je Dodik uoči izbora ublažio retoriku o odvajanju Republike Srpske od BiH.

“Ja sam protiv BiH kojom upravljaju stranci, koji su napravili jednu nemoguću kreaciju u kojoj nemamo unutrašnji dijalog”, rekao je predsjednik RS i dodao je Dejtonski sporazum poništen intervencijama međunarodnih zvaničnika i sudija u prethodnim godinama.

Na direktno pitanje da li će nastaviti da se zalaže za osamostaljenje RS-a i integraciju sa Srbijom, Dodik je rekao da će poštovati Dejtonski mirovni sporazum.

“Poštovaću Dejtonski mirovni sporazum i poštovaću ustav. Nisam spreman da djelujem protiv Dejtona niti protiv ustava”, naglasio je predsjednik RS-a.

Ukoliko bude izabran za člana Predsjedništva BiH, Dodik će, kako je rekao, nastaviti da podržava kandidaturu BiH za članstvo u EU, ali ne i u NATO.

“Ja sam protiv ulaska BiH u NATO”, izjavio je i napomenuo da je Alijansa bombardovala položaje Vojske Republike Srpske i Srbiju tokom ratova devedesetih godina 20. vijeka.

Dodik je rekao da nije optimista kada je riječ o ulasku BiH u EU u skorije vrijeme.

Reuters navodi da je Dodik u posljednje vrijeme pojačao kontakte sa desno orijentisanim liderima širom Evrope, a on je rekao da bi razgovarao sa svakim ko je legitimno izabran.

Predsjednik RS-a izjavio je da bi želio da se sastane sa Steveom Bannonom, bivšim strategom predsjednika SAD Donalda Trumpa.

“Pitao bih ga da li će Trump osvojiti još jedan mandat. On bi trebalo da zna”, rekao je Dodik na kraju intervjua Reutersu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se