Ministar Dedić: Projekat navodnjavanja iznimno važan za poljoprivredu FBiH

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić sastao se danas sa delegacijom Svjetske banke na čelu sa Davidom Michaudom, izvršnim direktorom Projekta razvoja navodnjavanja.

Ministar Dedić je istakao važnost svih projekata Svjetske banke koji se trenutno realiziraju na području Federacije BiH te je dodao da su oni ključni za razvoj cijele države BiH. Dodao je da je Projekat razvoja navodnjavanja iznimno važan za razvoj poljoprivrede jer se na taj način povećavaju i prinosi u proizvodnji, ostvaruje bolja iskorištenost poljoprivrednih površina, a u konačnici i otvaraju veće mogućnosti izvoza voća i povrća.

Gospodin Michaud je istakao da i pored zastoja i prepreka s kojima se susreću u projektnim područjima, projekat ostvaruje napredak na izgradnji infrastrukture navodnjavanja. Nadalje, na sastanku su razmatrane tekuće aktivnosti izgradnje postrojenja i objekata za navodnjavanje te načini prevazilaženja problema. Razmatrani su i naredni koraci i aktivnosti u projektnim područjima, pri čemu je ministar Dedić dao svoju podršku nastavku projekta i daljnjim planiranim infrastrukturnim radovima.

Inače, razvojni cilj ovog projekat je unaprijediti učinak sistema navodnjavanja i institucija za navodnjavanje radi pružanja podrške poljoprivrednim proizvođačima u projektnim područjima: Živinice, Kalesija, Odžak, Foča-Ustikolina, Goražde, Čapljina i Široki Brijeg/Mostarsko Blato. Ministar Dedić je kazao da je zemljište u ovim područjima plodno i prikladno za uzgajanje širokog spektra usjeva, a na današnjem sastanku razmatrano je i uključivanje drugih projektnih područja.

Prinosi usjeva i potencijalne opcije za uzgoj visokovrijednih usjeva i dvije sjetve godišnje ograničeni su u odsustvu navodnjavanja, što nadalje upućuje na značaj izgradnje infrastrukture navodnjavanja čemu ovaj projekat upravo doprinosi.

Iznos kredita koji je odobren za Federaciju BiH u okviru ovog projekta iznosi 22,9 miliona dolara. Projekat razvoja navodnjavanja sastoji se od tri komponente: infrastrukturnih investicija (83 % projektnih troškova), modernizacije navodnjavanja (12 %) i podrške implementaciji (5 %). Osim radova na rehabilitaciji infrastrukture za navodnjavanje i odvodnjavanje, ovaj projekat jača kapacitet ministarstava, agencija za vode, savjetodavnih usluga za navodnjavanje u FBiH, te opština i kantona koji učestvuju u projektu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se