0.8 C
Bihać
Srijeda, 19 Januara, 2022

Ministar Dedić sastao se sa švicarskim ambasadorom Hunom

Današnjem sastanku putem video linka prisustvovali su i predstavnici kompanije Forster Rohner

IZVORAvaz.ba

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine Šemsudin Dedić u sjedištu Vlade u Sarajevu održao je sastanak sa ambasadorom Švicarske Konfederacije u BiH Danielom Hunom, navodi se u saopćenju.

Ministar Dedić i amabasador Hun su pohvalili dosadašnju dobru saradnju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Ambasade Švicarske Konfederacije u BiH na realiziranim projektima, te istakli uvjerenje da će ona u ovim sektorima biti nastavljena i u ovoj godini.

Značajan investitor

Današnjem sastanku putem video linka prisustvovali su i predstavnici kompanije Forster Rohner, značajnog švicarskog investitora u Federaciju BiH, koja je od 2017. godine uložila osam miliona eura u otvaranje tvornice na Ilidži, a planiraju i dodatna ulaganja za uvođenje novih tehnologija u proces proizvodnje.

Ministar Dedić informirao je švicarskog ambasadora i investitore s procedorom donošenja novih pravilnika neophodnih za sprovođenje Zakona o genetski modificiranim organizmima (GMO) u BiH, potrebnih za nastavak ulaganja i proširenja proizvodnje kompanije Forster Rohner.

– Obzirom na nadležnost propisanu Zakonom o genetski modificiranim organizmima BiH, kojom su kao nadležni organi definisana entitetska ministarstva za pitanje nauke, Vlada FBiH je zadužila Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke da, u skladu s procedurama, pripremi i usvoji pravilnike koristeći dostavljene nacrte koje je uradila interresona radna grupa, a s ciljem sistemskog uređenja oblasti korištenja GMO u zatvorenim kontrolisanim sistemima – pojasnio je ministar Dedić, te istaknuo da je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dalo svoje mišljenje na ove pravilnike.

Usvajanje pravilnika

Ministar Dedić je naglasio da se uskoro očekuje usvajanje ovih pravilnika koji će omogućiti nastavak ulaganja ove kompanije, proširenje proizvodnje, te otvaranje novih radnih mjesta.

– Svi investitori i nova ulaganja u Federaciju BiH su dobrodošli, posebno iz Švicarske s kojima imamo dobru saradnju i pozitivna iskustva. Stoga podržavamo i ovaj značajan projekt kompanije Forster Rohner, koji uz sve pozitivne ekonomske efekte, nudi i novu perspektivu za građane u Federaciji BiH – rekao je ministar Dedić.

Ambasador Hun je zahvalio ministru Dediću na vrlo konstruktivnom sastanku, kao i pruženoj podršci da se realiziraju novi projekti, te istaknuo da će dobro iskustvo ovih investitora otvoriti mogućnost i drugim kompanijama da razmotre mogućnost ulaganja u Federaciju BiH.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se