Naslovnica BIHAĆ Ministar policije USK Nermin Kljajić odlučan: “Bez obzira na reakciju Ujedinjenih nacija,...

Ministar policije USK Nermin Kljajić odlučan: “Bez obzira na reakciju Ujedinjenih nacija, Vučjak ostaje prihvatna lokacija za migrante!” Nakon što su jučer izmješteni iz Bihaća, migranti odbijaju boraviti na lokalitetu bivše deponije. Nezadovoljni novom lokacijom, Vučjakom, krenuli su kroz šume da se vraćaju u Bihać. Na Gradskom trgu u Bihaću građani iz USK su za sutra najavili proteste. Kako kažu, žele izraziti svoje nezadovoljstvo, jer se mjesecima ne osjećaju sigurno na ulicama grada, a migranata je sve više.

0

Iz MUP-a USK kažu da je migrantima obezbjeđena hrana, voda i da je, nakon jučerašnjih lakših povreda četvorice policajaca, i jutrošnje nervoze, ali i nezadovoljstva među migrantima, situacija sada pod kontrolom.

”Prvi dan smo imali određenih otpora od samih migranata, tako da su naša četiri policijska službenika lakše povrijeđena. Čak je jedan migrant ugrizao jednog policijskog službenika. Trenutna situacija je da smo jutros imali 60 novih migranata koji su došli Talgo vozom i bilo je negodovanja, napuštanja Vučjaka. Međutim, naše policijske snage su vratile sve te migrante. Danas tokom dana nemamo nikakvih problema”, izjavio je Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Na 500 migranata, 20-ak je policajaca. Dobili su pojačanje, ali, kažu, ipak ih je premalo. Tokom noći, u racijama provjeravali su gdje migranti ilegalno borave. Tražili su i po privatnim kućama koje su već jučer zapečatili. Samo u jednoj takvoj boravilo je 150 migranata, koji su, želeći da napuste Vučjak, bježali kroz šumu nazad u Bihać.

”Bilo je pokušaja vraćanja nazad migranata u Bihać, ali mi smo presjekli te grupe i ponovo ih vratili na Vučjak”, dodao je Kljajić.

Na konstantaciju da Ujedinjene nacije ne podržavaju odluku o tome da Vučjak bude novi prihvatni centar za migrante, ministar Kljajić kaže da će Vučjak, unatoč rekaciji Ujedinjenih nacija, ostati prihvatna lokacija za migrante.

– Upoznat sam s reakcijom Ujedninjenih nacija, ali Vučjak ostaje prihvazna lokacija za migrante. Vlada USK je mjesecima upozoravala na probleme vezane uz migrantsku krizu, ali niko od njih nije reagovao, kazao je za kraj ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić.

Loading...