Ministrica obrazovanja USK-a sa delegacijom Ministarstva obrazovanja Istanbula obišla osnovne škole u Bužimu

Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona Sanela Ćenanović, sa delegacijom Ministarstva obrazovanja turskog grada Istanbula, boravila je u posjeti osnovnim školama na području općine Bužim. Podsjećamo, 13. januara ove godine potpisan je protokol između Osnovne škole „Bužim“ i Osnovne škole „Nikte Sezen“, koja je pod ingerencijom Ureda za obrazovanje pokrajine Ćekmekej u Turskoj.

Cilj ove posjete je jačanje saradnje u oblasti obrazovanja, ekonomskih i kulturnih vrijednosti. Ovo je nastavak izuzetno dobre saradnje koja je nakon samo četiri mjeseca polučila izuzetne rezultate, istakao je Ahmet Aktaš, ministar obrazovanja pokrajine Cekmekoy.

Učenici i nastavno osoblje pokazali su se kao i više nego dobri domaćini prijateljima iz Istanbula. Gosti su obišli prostorije škole, a ono što ih je posebno oduševilo je bosansko- turski kutak u predvorju škole u kojem su uspješno dočarali tradiciju Bošnjaka i Turaka.

Posjeta je bila prilika da gosti obiđu i učenike područne škole u Bućevcima koji pohađaju nastavu u izuzetno teškim i nehumanim uvjetima. Bez obzira na stanje u kakvom se škola nalazi učenici iz godine u godinu postižu izvanredne rezultate, a veliki broj učenika petog razreda fakultativno pohađa časove turskog jezika. Ministrica obrazovanja USK-a Sanela Ćenanović kao i poslanik u Skupštini Kantona Nisvet Jusić stava su da je potrebno učiniti sve kako bi učenici ove područne škole od iduće školske godine nastavu pohađali u novoj zgradi.

U okviru petodnevne posjete delegacija iz Turske posjetiće obrazovne ustanove, predstavnike lokalne zajednice i historijske znamenitosti u Bužimu i okolini.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se