12.7 C
Bihać
Srijeda, 20 Oktobra, 2021

MINISTRICE GDJE SU MASKA I DISTANCA? Ministrica Ćemalović insistira na kažnjavanju građana USK, a ista na stranačkom skupu ne poštuje vlastite odluke

Na području Unsko-sanskog kantona danas je zabilježeno 11 sm*tnih slučajeva od posljedica uzrokovanih virusom korona. Stanje na području USK iz dana u dan se P0G0RŠAVA, a vlasti insistiraju da građani poštuju naredbe i preporuke, a pojedini članovi Kriznog štaba USK insistiraju i na kažnjavanju građana ukoliko ne poštuju propisane mjere.
Naime, ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović je na sjednici Kriznog štaba PREDL0ŽILA Odluku o kažnjavanju građana koji ne poštuju mjeru samoizolacije. Međutim, iz kantonalne inspekcije su kazali da ne mogu SPR0VESTI navedenu odluku jer je to kršenje federalnih zakona, te će se čekati na odgovor federalnih institucija i tek onda odlučili da li će odluka stupiti na snagu ili neće.
Novi pokušaj kažanjavanja je Odluka o obaveznom nošenju maske na otvorenom. Također, poput prijašnje odluke o kršenju samozolacije i ova je odluka usvojena de jure, ali ne i de facto. Naime, kantonalna inspekcija nema dovoljno inspektora koji bi vodili NADZ0R nad građanima koji ne nose maske, te je zbog toga PREDL0ŽENA izmjena Zakona o javnom redu i miru, te bi se na taj način dale ovlasti policiji da kažanjavaju građane ukoliko ne nose masku na otvorenom.
Međutim, ministar policije USK Nermin Kljajić kazao je da policija ne može sprovesti ovu odluku jer nemaju dovoljno policajaca. Naime, pored redovnih aktivnosti, veliki broj policajaca se odvaja na kontrolisanje migrantske krize u USK.

Zanimljivo je da se upravo pojedinci iz vlasti USK, a koji predlažu i usvajaju odluke o kažanjvanju građana, ne pridržavaju upravo vlastitih naredbi i preporuka.

Naime, kako je vidljivo na fotografiji ministrica zdravtsva USK Nermina Ćemalović na današnjem sastanku Općinskog odbora SDP Cazin ne nosi zaštitnu opremu, odnosnu masku, a još manje se pridržava mjere fizičke distance. Zanimljivo je da je sastanku prisustvovao predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić koji također nije nosio masku niti držao fizičku distancu.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se