Naslovnica SPORT Miralem Pjanić u velikom intervjuu: Moj otac je prije svih vidio šta...

Miralem Pjanić u velikom intervjuu: Moj otac je prije svih vidio šta će se dešavati u BiH Kad smo uspjeli odvesti Bosnu na prvo Svjetsko prvenstvo, plakao sam od ponosa i radosti, kazao je bh. veznjak

0

Bh. reprezentativac i veznjak Juventusa Miralem Pjanić dao je ekskluzivni razgovor “Vanity Fairu”.

U opširnom razgovoru dotakao se odnosa s bivšim trenerima, ali je pričao i o privatnom životu, ratu…
– S Alegrijem sam izuzetno blizak i razgovaramo često. Samo želi malo razmisliti o svom sljedećem koraku i jednom kada donese odluku, neće imati problema s pronalaskom velikog kluba – kazao je Pjanić, pa je dodao:

– Naravno, sukobili smo se nekoliko puta, to je normalno. On je neko ko vam jasno kaže stvari, kao što sam i ja. Više od svega toga, voli da se šali. Kaže da kada sam napustio Romu nisam mogao preći više od pet metara, da sam zahvaljujući njemu postao sjajan igrač. Ali kad kaže da je bio najbolji talijanski vezni igrač u historiji, ja sam taj koji se počinje smijati! – kazao je Mire.

Pjanić je iz Rome prešao u Juve, ali ostali bivši suigrači nisu bili toliko sretni, jer se Rađa Naingolan (Radja Nainggolan) nakon godinu dana u Interu vraća u Kaljari. Najveće ikone Danijele de Rosi (Daniele De Rossi) i Frančesko Toti (Francesco Totti) doživjeli su nezamisliva iskustva, brutalno su ih se riješili.
– Ne mogu objasniti kako su postupali s De Rosijem i Totijem tako. Razgovarao sam s obojicom i oni se također trude dati bilo kakvo objašnjenje. Misterija je to što su uradili De Rossju. Kad vidite da najbolji igrači iz godine u godinu odlaze iz Rome, morate početi postavljati sebi neka pitanja. Osjećam se loše zbog Naingolana, jer znam kakav je to dobar momak i sjajan igrač. S vremena na vrijeme čini pogreške, previše je neposredan, previše otvoren. Trebao bi biti inteligentniji i diskretniji. Cijeli njegov život i karijera bili su takvi, pa možda upravo tako dobiva najbolje od sebe – ističe Pjanić.

Pjanić je odrastao u Luksemburgu, gdje je njegov otac – također profesionalni nogometaš – otišao prije nego je izbio rat u bivšoj BiH.

– Moj je otac putovao po zemlji radi utakmica i prije svih je shvatio šta će se dogoditi, jer je mogao reći da prijatelji postaju neprijatelji. Moao je vidjeti etničku mržnju na stadionima i selima. Pokupio je dvije plastične vrećice pune naših stvari i otišao kako bi se pripremio za dolazak svoje porodice. Kad smo uspjeli odvesti Bosnu na prvo Svjetsko prvenstvo, plakao sam od ponosa i radosti – na kraju je dodao bh. veznjak.